Projekat „Pažljivkova smotra“

Savet za bezbednost saobraćaja Opštine Bačka Palanka

937

Od predsednika Saveta za bezbednost saobraćaja Opštine Bačka Palanka, Milorada Paripovića smo saznali nešto više o realizaciji projekata iz oblasti bezbednosti saobraćaja.


Milorad Paripović

Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije i Savet za bezbednost saobraćaja opštine Bačka Palanka, u narednom periodu nastavljaju aktivnosti usmerene ka povećanju bezbednosti dece u saobraćaju.

„Pažljivkova smotra“ je smotra dece predškolskog uzrasta i učenika prvog i drugog razreda osnovnih škola, na temu bezbednosti saobraćaja. Osnovni cilj realizacije smotre je razvoj i unapređenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja dece, a posebno unapređenje znanja i stavova o bezbednom učešću dece u saobraćaju.

Prednosti realizacije projekta, pored unapređenja saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja, ogleda se u tome što realizacijom projekta podstičemo i unapređujemo saobraćajno obrazovanje i vaspitanje dece na nivou predškolskih ustanova i osnovnih škola (svako dete je uključeno u projekat), podstičemo roditelje da posvete više vremena sa decom na temu kako biti bezbedan zu saobraćaju (priprema dece za nadmetanje u smotri), vrednuju se i nagrađuju učitelji i vaspitači koji rade kvalitetnije sa decom od drugih, a sve u cilju bezbednog učešća dece u saobraćaju.

[wonderplugin_slider id=188]

 

Urađena je metodologija sprovođenja smotri predškolske dece i dece nižih razreda osnovnih škola na temu bezbednosti saobraćaja, a ceo projekat je nazvan „Pažljivkova smotra“. Na taj način, sistemski je započeto da se utiče na saobraćajno obrazovanje i vaspitanje, odnosno da kroz smotru deca obnavljaju dosadašnja znanja i stiču nova znanja o bezbednom ponašanju u saobraćaju.

Realizacijom pilot projekta obuhvaćeno je i uključeno više od 150 vaspitača i učitelja i oko 5000 dece uzrasta predškolskog, prvog i drugog razreda. O uspešnosti pilot projekta govori podatak da 79% vaspitača/učitelja smatra da decu mogu kroz ovakav vid neformalnog obrazovanja pripremiti i preneti im važne informacije o bezbednom učestvovanju u saobraćaju, dok je 90% ispitanih vaspitača/učitelja zainteresovano da se više posvete saobraćajnom obrazovanju i vaspitanju dece kroz ovakav vid prenošenja znanja.

Za 2020. godinu planirana je organizacija i realizacija navedenog projekta na nivou Republike Srbije, u saradnji sa svim lokalnim Savetima za bezbednost saobraćaja, predškolskim ustanovama, osnovnim školama kao i drugim subjektima koji su zaduženi za unapređenje saobraćajnog obrazovanja i vaspitavanja dece. Projekat se realizuje na srpskom i slovačkom jeziku za opštinu Bačka Palanka.

Prema metodologiji realizacije „Pažljivkove smotre“, deca će se nadmetati u četiri faze: školska smotra, opštinska smotra, regionalna smotra i republička smotra.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here