Vojvođani među najstarijim stanovništvom na svetu

708
Фото: 021.rs

Srbija je u neslavnom vrhu po starosti stanovništva, a Vojvodina među prvih pet najstarijih regiona sveta.


U pokrajini svake godine umre 10.000 stanovnika više nego što se rodi, a trend negativnog priraštaja traje još od 1989. godine u svih 45 opština. Zato Pokrajinska vlada i ove godine pokušava da nizom mera ublaži negativne trendove.

Milica i Mitar Palikuća su šest godina pokušavali da dobiju bebu. Nakon niza neuspešnih terapija opredelili su se za vantelesnu oplodnju.

„I to samo iščekivanje da li sam ostala u drugom stanju i pre same vantelesne je stresno i sva ta pitanja, je l’ ima nešto novo, mislim da je to ono što najteže pada nama ženama“, priča Milica.

Sina Maksima dobili su 2014, a opredelili su se za još jedan pokušaj, nakon koga je slavni srpski stonoteniser, osvajač 11 medalja, dobio dve najvrednije – bliznakinje Martu i Minju.

[wonderplugin_slider id=67]

 

„Troje dece su moje najsjajnije medalje“, rekao je Mitar.

Kako Vlada Vojvodine pomaže parovima

Vantelesnu oplodnju za prvo dete godinama finansira Republika, a Vlada Vojvodine je od 2014. pokrivala te troškove svojih osiguranika za drugo, treće i svako naredno dete, a od ove godine i parovima bez dece. Pomerena je i starosna granica žena sa 42 na 45 godina, a Pokrajinska vlada finansiraće još jedan postupak.

„Do sada su pri vantelesnoj oplodnji do tri embriona vraćana u matericu, dok su oni koji nisu vraćani u matericu propadali. Uz postupak vantelesne oplodnje moguće je uraditi i takozvano zamrzavanje embriona, čime se omogućava više pokušaja vantelesne oplodnje iz jednog stimulisanog ciklusa“, objašnjava pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić.

Pogledaj: Vantelesna oplodnja o trošku pokrajine i za parove koji nemaju decu

Prema popisu od 2011. godine u Vojvodini je bila 399.871 porodica. Od tog broja 53 odsto porodica ima samo jedno dete. Dvoje ih ima 39,3 odsto. Sa troje dece je 6,5 odsto, a četvoro dece u Vojvodini ima samo jedna od stotinu porodica.

Pokrajinska vlada će nezaposlenim majkama koje rode treće ili četvrto dete mesečno davati 15.000 dinara naredne dve godine, a parovima sa više dece pomoći će da reše stambeno pitanje. Demografi kažu da ovakve mere treba sprovoditi u kontinuitetu da bi bilo rezultata.

„Narednih 20-30 godina mi možemo ovim merama samo da usporavamo pad broja stanovnika, a tek od sredine veka možemo da pričamo o eventualnom porastu broja stanovnika“, kaže prof. Daniela Arsenović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Prosečna starost stanovnika Vojvodine je 43 godine. Broj mlađih od 15 godina je 15 odsto, dok starijih od 65 ima 20 odsto. Ovi podaci Vojvođane svrstavaju u grupu starih populacija i ukazuju na trend starenja.

Ukupan ovogodišnji budžet za promenu negativne statistike je 650 miliona dinara.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here