Roditelji nestalih beba: Bez nas se sprema novi zakon, opet ćemo biti prevareni

713
Фото: Pixabay

Roditelji nestalih beba još uvek čekaju odgovor države na pitanje šta se dogodilo sa njihovom decom koju posle rođenja nikada nisu videli.


Za N1 kažu da nadležni ne preduzimaju konkretne korake, kako bi se istina otkrila. Tvrde i da imaju saznanja da se ponovo radi na novom tekstu Zakona u koji, kako navode, nisu uključeni. Zato poručuju: ako nas država ostavi po strani, ponovo ćemo biti prevareni.

Majke nestalih beba i dalje ne znaju istinu šta se dogodilo s njihovom decom koje su rodile pre skoro tri decenije. Isto toliko, kažu, čekaju i odgovre nadležnih.

„Apsolutno u ovom sistemu nemamo nikakvu zaštitu, a dešava se da je naša dokumentacija tamo negde po podrumima. To su dokazi o našoj deci, oni ih objašanjavaju da su poplavljeni, nestali, zaključani i znači ti dokazi se kriju od nas“, kaže Mirjana Novokmet iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

Tu nije kraj problemima. Jedan od gorućih je i što Zakon o nestalim bebama u Srbiji još uvek nije usvojen. Država je za poslednje četiri godine predlagane nacrte dvaput stavljala u skupštinsku proceduru, ali su se roditelji tome protivili.

Iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba kažu da predloženim nisu bile predviđene adekvatne istražne mere uz pomoć kojih bi se otkrila istina, dok su roditelji ostali isključeni iz cele priče.

[wonderplugin_slider id=67]

 

„Sada smo u saznanju da se radi na novom tekstu Zakona, ali apsolutno mi opet nismo uključeni u taj proces od početka do kraja, tako da smo takođe nezadovoljni i roditelji se ovog momenta osećaju uplašenim. Ako se bez saradnje sa radoteljima i uopšte u tom procesu ne budemo uključeni, ako se bude bilo kakav Zakon ponovo stavio na dnevni red ili ušao u skupštinsku proceduru, bićemo ponovo prevareni“, ističe Novokmet.

Kako bi Zakon bio pravedan, roditelji poručuju da je neophodno formiranje radne grupe, u kojoj bi i oni predlagali zakonske mere.

Iz Inicijative A11 ukazuju na to da celu situaciju otežava i to što nadležne institucije nisu obezbedile nezavisno veštačenje.

„Određeni roditelji ne mogu da dobiju protokole bolesti, protokole prijema, ne mogu da uđu u matične knjige na odgovarajući način. Sve knjige iz 78, 83, 85 godine, pošto ovi slučajevi su u rasponu nekoliko decenija moraju da se sravnaju. Kakva je to istražna radnja kada vi imate podatke do kojih su roditelji sami došli? Da na primer njihove dete nikada nije sahranjeno na Novom groblju ili nekom drugom groblju, ali se recimo da spisak druge dece koja su sahranjena. Kako su drugi mogli da sahranjuju, oni nisu? Znači, postoji čitav niz pitanja koja ni komisija, ni anketni odbor, niti bilo šta što je bilo koja vlast u celom ovom perodu preduzela, nije mogla da otvori“, rekao je za N1 Nikola Kovačević iz Inicijative A11.

Kako bi se država aktivirala u rešavanju problema, roditelji su, kako navode, takav zahtev uputili više puta predsedniku Aleksandru Vučiću i ministarki pravde Neli Kuburović. Međutim, odgovor, kako kažu, nisu dobili.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here