Sve misterije i tajne čuvene porodice Dunđerski

10968

SVE MISTERIJE DUNĐERSKIH – Tajne o bogatstvu i tragedijama čuvene vojvođanske porodice.


Istorija o lozi Dunđerskih ima sve elemente velike porodične pripovesti: misteriozno poreklo bogatstva, plemenitog veleposednika i veliku ljubav prekinutu tragedijom.

Dvorac Dunđerski u Čelarevu
Foto: Privatna arhiva Dvorac Dunđerski u Čelarevu
 

U monografiji pivare „Karlsberg“ – današnjeg vlasnika čuvene pivare Lazara Dunđerskog u Čelarevu – prožimaju se legende i fakta, stvarajući zavodljivu priču o najpoznatijoj vojvođanskoj porodici.

[rev_slider alias=“delicija“][/rev_slider]

Poreklo u magli

Ono što se zasigurno zna jeste da je rodonačelnik loze Avram Višnjevac, iz sela u okolini Gacka, u današnjoj Hercegovini, došao u vojvođansku ravnicu. Da li je Avram bio potomak dunđera (tesara) ili je neka druga okolnost bila presudna da preuzmu prezime Dunđerski – ostaje tajna. Ipak, van sumnje je da se porodica najpre nastanjuje u Sentomašu (današnjem Srbobranu).

Poreklo bogatstva još je misterioznije, tu su dve priče. Prema prvoj, Avram je kao nadničar pronašao ćup sa zlatom koji je uložio u unosan posao. Prema drugoj, za vreme austro-turskog rata 1711. godine, on je, ne znajući, prevezao nekog turskog velmožu preko Tise i spasao mu život. Turčin se odužio kesom zlata, a Avram je uspešnom trgovinom stvorio bogatstvo. Njegov sin Gedeon – Geca Dunđerski nasledio je tako nekoliko stotina jutara plodne zemlje, a ta zemlja postaće temelj imperije.

Bogdan Dunđerski je bio veliki veleposednik, narodni poslanik, dobrotvor, boem i jedan od članova čuvene familije Dunđerski, ovo njegovo čuveno imanje se nalazi 14 kilometara od Bečeja na putu ka Bačkoj Topoli.


Lazar – rodonačelnik

U vreme Lazarevog rođenja Gedeon je već bio bogat i ugledan zemljoposednik. Iako je iz njihove šire familije u ratnim sukobima stradalo 32 člana, a kuća spaljena, mladi Lazar digao je Dunđerske iz pepela. Njegovo bogatstvo raslo je ogromnom brzinom: u jednom trenutku obrađivao je 42.000 jutara zemlje, imao osam lađa, godišnje isporučivao 11.000 vagona hrane. Za suprugu je izabrao Sofija Georgijević, devojku iz ugledne građanske porodice. Svadba je trajala tri dana, a među gostima je bio i Jovan Jovanović Zmaj.

Lenka Dunđerski
Foto: Privatna arhiva Lenka Dunđerski
 

Lenka – lepota i tragedija

Lazar je supruzi kupio dve kuće – u Novom Sadu i Budimpešti – ali je porodica mir stekla tek u Čelarevu. Njihov brak su gotovo uništile mnoge dečje bolesti koje su im odnele šestoro od jedanaestoro dece. Preživeli su samo: Olga, Emilija, Gideon, Đorđe i naravno – Jelena, od milošte zvana Lenka. Mit o Lenki traje do danas: talentovana, vesela devojka naklonjena umetnosti, vitkog stasa. Da bi legenda bila potpuna, pored nje se našao poslednji romantičar srpske poezije – Laza Kostić! Nakon sedmogodišnjeg izbivanja na Cetinju, siromašan i razočaran u vreme i ljude, odseo je u dvorcu Dunđerskih. Lenka, lepa i zanesena, našla se u društvu trideset godina starijeg pesnika. Usledili su dugi razgovori i šetnje, odlasci na izložbe, obilasci manastira… No, da li su otišli dalje od šetnji? Lenka je zvanično bila zaljubljena u sebi podobnog Stevana Adamovića, kojeg su savremenici opisivali kao najpoželjnijeg mladića u Novom Sadu. Osim njega, ljubavi se isprečila i tragedija: Lenka će umreti u 25. godini od tifusne groznice…

Pivare – legat

Ostaće upamćeno da je Lazar Dunđerski imao dve fabrike alkohola i fabriku za preradu repice, od koje se pravila kolomast. Takođe je kupio i najveće mlinove i kudeljare po Vojvodini. Imao je i tri pivare: u Zrenjaninu, Ečki i Čelarevu. Pivara u Zrenjaninu osnovana je 1845. kao manja poljoprivredna, a 1878. kao industrijska pivara. Krajem osamdesetih godina XIX veka pivara u Ečki predstavljala je ozbiljnu konkurenciju zrenjaninskoj, pa je Lazar zakupio pivaru na deset godina, isplativši odmah sav novac. Najdraža mu je ipak ostala fabrika u Čelarevu, koju je osnovao 1892. Fabrika, danas u vlasništvu „Karlsberga“, nastavlja uspešno da radi, nošena dugogodišnjom tradicijom i grandioznom pričom o porodici Dunđerski.


Pročitaj više:

Lazar Dunđerski – najbogatiji Srbin svog doba

Najtužnija srpska ljubavna priča: Lenka Dunđerski i Laza Kostić

Legenda o klaviru iz Čelareva

Čelarevo – Dvorac prohujalih vremena

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here