Osam svetinja koje branimo u Crnoj Gori

290
Foto: RTV (Aleksandar Galić)

Borba protiv spornog Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori je, zapravo, bitka za očuvanje nekoliko stotina svetinja SPC u toj zemlji, piše Blic.


Među njima se, kako navodi list, izdvaja osam najvažnijih: Ostrog, Morača, Savina, Đurđevu stupovi, Miholjska prevlaka, manastir Svetog Petra Cetinjskog, crkva Svetih apostola Petra i Pavla i manastiri na Skadarskom jezeru.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Tokom prethodnih vekova na području današnje Crne Gore podignut je izuzetno veliki broj bogomolja (srpskih pravoslavnih crkava i manastira), koji predstavljaju prvorazredni korpus našeg nacionalnog kulturnog nasleđa, rekao je istoričar Dejan Ristić.

Najstarije bogomolje ističnohrišćanskog obreda na ovom području, kazao je on, podizane su od strane srpskih velikaša i pripadnika klera i u prednemanjićkom periodu.

Ristić podseća da je arhiepiskop Sveti Sava I Srpski, odmah po sticanju autokefalnosti SPC, 1219. osnovao osam novih episkopija, među kojima je poseban značaj oduvek imala Zetska, koja je tokom vremena prerasla u današnju srpsku pravoslavnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

Sedište Zetske episkopije Sveti Sava uspostavio je te iste 1219. ili najkasnije 1220. u manastiru Svetog arhangela Mihaila na Prevlaci u Boki Kotorskoj, kazao je Ristić.

On je, pored ostalog, kao jednu od svakako najpoznatijih izdvojio i crkvu Svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju, koju je krajem 12. veka kao svoju zadužbinu podigao humski knez Miroslav, stariji brat velikog župana Stefana Nemanje.

[wonderplugin_slider id=26]

 

Za ovu svetinju je nereskidivo vezan i jedan od najznačajnijih spomenika srpske pismenosti, a to je znamenit Miroslavljev jevanđelister, koji se danas čuva u beogradskom Narodnom muzeju, rekao je Ristić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here