Oskari za film “Parazit“, Rene Zeleveger i Hoakina Fenikisa

423
Foto: Getty/ Kevin Winter

Film “Parazit“ dobio Oskara za najbolji film, za najbolju žensku ulogu nagrađena je glumica Rene Zelevegar, a Oskara za najbolju mušku ulogu poneo Hoakin Feniks.


05.28 Džejn Fonda je dodelila nagradu na koju su svi čekali. Oskara za najbolji film na oduševljenje svih prisutnih, dobio je film Parazit. Ovo je prvi film koji nije na engleskom jeziku i osvojio je Oskara. ’’Nikad nismo ni mogli da zamislimo da će se ovo dogoditi, presrećni smo. Ovo je vrlo važan trenutak u istoriji.“ istakla je Kvan Sin Ae, glumica filma “Parazit“.

05.16 Oskar za najbolju žensku ulogu pripao je Rene Zeleveger za film ’’Džudi’’. Glumica se zahvalila na prilici da bude u društvu sa kojim je radila na filmu i istakla da joj ova nagrada posebno znači.

05.11 Oskar za najbolju mušku ulogu pripao je Hoakinu Fenikisu u okviru filma ‘’Džoker’’. „Toliko sam ispunjen osećajem zahvalnosti I ne smatram da smo bolji od ostalih kolega jer mi delimo istu ljubav prema ovoj profesiji“. Glumac je svoju minutažu govora iskoristio da bi osvrnuo na egocentričan svet, na odnos ljudi prema prirodi. “Ako bismo iskoristili ljubav kao glavne pokretače mogli bismo da razvijemo dobar svet I za ljude I za životinje.”

04.57 Potom je izašao na scenu Stiven Spilberg koji je najavio izvođenje “Yesterday“ pesme koju je izvodila Bili Ajliši, i prisetili su je svim umetničkim imena koji nisu više sa nama

04.54 Oskar za najbolju režiju pripao je Bong Džunu-Hou. Ovo je drugi Oskar večeras za film Parazit.’’Kad sam bio mali, gledao sam filmove Mendeza I sama činjenica da sam sa njim nominovan velika je čast. Kventin Tarantino me često pominje i stavlja moje filmove na listu, hvala i njemu. Da mogu, podelio bih Oskara sa svima vama. Hvala, ima da pijem do ujutru.”

04.45 Islandska kompozitorka Hildur Gudnadotir prva je žena koja je samostalno komponovala muziku za film i za to dobila Oskara u toj kategoriji. ‘’Devojkama , ženama , majkama, koje čuju muziku u sebi. Slobodno govorite, želimo da čujemo vaš glas“.

04.20 Film Parazit piše istoriju. Naime, u pitanju je prvi južnokorejski film koji jeosvojio Oskara za najbolji film i najbolji internacionalni film. Reditelj Bong Džun-Ho zahvalio se prisutnim i za kraj rekao ,na oduševljenej prisutnih, “Spreman sam večeras da se napijem“

04.00 Sve prisutne je pozdravio direktor Akademije i pozvao dvosktrukog dobitnika Oskara Toma Henksa da ispriča nešto više o Muzeju Akademije koji će biti otvoren nakod devet decenija, 14. decembra 2020.godine. „Postoje razni muzeji, čak postoji i muzej selfija, ne znam zašto, ali posoto. Dosta nas je dalo doprinost da se otvori krajem godine ovaj muzej“, reklao je Henks. 03.55 – Drugi Oskar apsolutno zasluženo osvojio je Rodžer Dikins za najbolju fotografiju u ratnom spektaklu 1917. Majkl Makasker i Endrju Bakland su za svoj posao u Ford protiv Ferarija proglašeni najboljim montažerima filma.

[wonderplugin_slider id=181]

 

03.40 – Oskar za najbolju montažu zvuka otišao je u ruke Donalda Silvestera za ostvarenje Ford protiv Ferarija, dok su za miks zvuka nagrađeni Mark Tejlor i Stjuart Vilson za njihov rad u filmu 1917.

03.30 – Potom je Eminem razmrdao teatar ‘’Dolbi’’ sa njegovom kultnom i Oskarom nagrađenom numerom ’’Lose Yourself’’ iz filma ’’Osam milja’’.

03.20 – Još jedan favorit opravdao očekivanja. Laura Dern je najbolja sporedna glumica! Oskara za ulogu u Priči o braku uručio joj je prošlogodišnji najbolji sporedni glumac Maharšala Ali.

03.15 – Stiven Bognar, Džulija i Džef Rajhart nagrađeni su za najbolji dokumentarac Američka fabrika, a Oskari za kratkomentražni dokumentarac Učiti skejbording u ratnoj zoni (ako si devojčica) otišli su u ruke Kerol Diziner i Eleni Andrejčovoj.

03.00 – Posle Oskara za sporednog glumca, Barbara Ling i Nensi Hej dobile su statuete za najbolju scenografiju. Žaklin Duran osvojila Oskara za kostimografiju u ostvarenju “Male žene“. “Komšijski prozor“ je najbolji kratkometražni film za koji je Oskara dobio Maršal Kari.

02.45 Južnokorejski film „Parasite“ (Parazit) reditelja Bong Džun Hoa koji je osvojio šest nominacija,dobio je Oskara za najbolji scenario. Ovo je prvi Oskar koji je dobio Bong Hoa

02.25 Najbolje dugometražno animirano ostvarenje je Priča o igračkama 4, za koje su Oskare dobili njegovi tvorci Džoš Kuli, Mark Nilsen i Džonas Rivera. Metju Čeri i Keren Rupert Toliver nagrađeni za kratkometražni animirani film Hair Love.

02.15 –Oskar je otvoren dodelom za najbolju sporednu mušku ulogu. Za najbolju sporednu mušku ulogu nominovani su: Tom Henks (A Beautiful Day in the Neighborhood), Entoni Hopkins (The Two Popes), Al Paćino (The Irishman), Džo Peši (The Irishman), Bred Pit (Once Upon a Time in Hollywood).

Oskara je osvojio Brad Pit koji se osvrnuo na značaj Kventina Tarantina u filmskoj industriji ‘’ Ovo posvećujem Kventinu Tarantinu. Ti si jedinstven , neponovljiv, filmska industrija bi bila na mnogo gorem mestu bez tebe.”

Ovo je drugi Oskar Bradu Pitu, a prvi za glumačku ulogu.

02.00 Već drugu godinu dodela Oskara nema domaćina, pa su sve prisutne pozdravili Stiv Martin i Kris Rok koji su na samom početku rekli da je za to kriv Tviter jer svi tvituju i da se nedavno dogodila katastrofa na dodeli Oskara jer je pogrešno pročitan naziv filma, i napomenuli da se ove godine to neće dogoditi zato što su prešli na drugu vrstu aplikacije.

Dobitnici:

Najbolja muška sporedna uloga

Bred Pit

Najbolji originalni scenario

Parasite

Najbolji adaptirani scenario

Jojo Rabbit

Najbolji animirani film

Toy Story 4

Najbolji kratki animirani film

Hair Love

Najbolji kratki igrani film

The Neighbors’ Window

Najbolji film

– Parazit

Najbolja muška glavna uloga

– Hoakin Feniks

Najbolja ženska glavna uloga

– Rene Zelveger

Najbolja ženska sporedna uloga

Lora Dern

Najbolja režija

– Bon Džun Ho

Najbolja montaža

– Majkl Makasker i Endjru Bakland

Najbolja kostimografija

Little Women

Najbolja šminka i frizura

– Kazo Hiro i Emi Morgan

[wonderplugin_slider id=64]

 

Najbolja originalna muzika

– Hildur Gudnadotir

Nagrada vizuelni efekti

“1917“

Najbolji miks zvuka

“1917“

Najbolja montaža zvuka

Ford v Ferrari

Najbolji dokumentarni film

American Factory

Najbolji kratki dokumentarni film

Learning to Skateboard in a Warzone (If You’re a Girl)

Najbolji strani film

– “Parazit“

Najbolja scenografija

Once Upon a Time… in Hollywood

Najbolja fotografija

-Rodžer Dikins

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here