Flauta kao ljubav

ŠOMO „Stevan Hristić“

933

Flauta se izučava u Školi osnovnog muzičkog obrazovanja „Stevan Hristić“ u Bačkoj Palanci od 1980. godine.


Tada je školovanje na tom instrumentu trajalo četiri godine, a prva generacija svršenih učenika flaute izašla 1984. godine,među njima i neki sadašnji nastavnici u školi. Dušica  Stamenković, Šapčanka, nastavnica je flaute u Muzičkoj školi „Stevan Hristić“.

– Završila sam Muzičku akademiju u Sarajevu, a trenutno radim u Bačkoj Palanci na zameni, umesto Andreje Berendike. Bila sam na razmeni studenata u Rusiji i to mi je bilo jako značajno. Jako sam zadovoljna ovom klasom, imam 15 đaka. Najviše od njih se ističe Sofija Boltić i spremamo se za Festival muzičkih i baletskih škola Srbije, koji će se ove godine održati u Vršcu.

– Instrument flauta, nastala je još u Starom veku. Prilikom iskopavanja na praistorijskim nalazištima pronašli su instrument nalik na flautu, kada su ljudi na kostima raznih životinja bušili rupice, duvanjem u kost i zatvaranjem rupica prstima, stvarali određeni ton. Vremenom, flauta je napredovala, prvo su je pravili od drveta, potom od metala, dok danas prave flaute i od srebra, zlata i platine.

– Postoji više vrsta ovog intrumenta, od pikolo, preko sopran i alt do bas flaute. U našoj školi izučavamo sopran flautu, koja je generalno najzastupljenija i u svetu i kod nas. Flauta, ako ne računamo polutonove ima raspon 30-35 tonova. Ona je homofonska i svira jednu melodijsku liniju i zato spada u jednu od težih instrumenata za sviranje, jer melodijska linija mora biti najsavršenija moguća.

[wonderplugin_slider id=10]

 

– Na početku izučavanja flaute, najviše se radi na intonaciji i čistoći tona. Sledi rad na tehnici prstiju, tehnici melodije. U završnim razredim, petom i šestom, uče se i sviraju  složenije kompozicije. U savlađivanju flaute, najvažniji je intuitivni pristup, da li učenik oseća ton, da li ga čuje.

– Po potrebi kompozicije, flauta učestvuje i u nedavno osnovanom mešovitom orkestru. Flauta, pored prisustva u klasičnoj muzici, koristi se i u etno, rok i džez muzici. U rok muziku ju je uveo Ien Anderson, vođa grupe Džetro Tal. Ja lično, pored flaute sviram i etno instrumente, saksofon, izvodeći klasičnu, etno, pop i rok muziku. Flauta je dobar osnov, jer posle nje, praktično možete svirati bilo koji duvački instrument. Sama flauta se sastoji iz tri dela: glave, tela i repa.

Sofija Boltić, učenica 5. razreda Muzičke škole „Stevan Hristić“:

– Flautu sam izabrala jer lep i nežan instrument, a ima i lepu boju tona. Zadovoljna sam nastavnicom, uvek mi je podrška i pomaže mi u svemu. I od nastavnice Andree Berendika puno sam naučila. Svirala sam u školi na javnim časovima, kao solista, ali i u mešovitom orkestru, a imala sam nastup i na Svetosavskoj akademiji u bioskopu.

Na kraju razgovora, nastavnica Dušica Stamenković je otkrila, da za nju podučavanje flaute nije samo posao, nego pre svega – ljubav. Prisustvovali smo času koji je imala sa Sofijom Boltić i osetili smo iz njihovih pokreta i pogleda upravo to – ljubav prema muzici i flauti.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here