Tovariševo: Put prema Paragama najviše bi doprineo razvoju sela

Proverili smo šta su prioriteti Mesne zajednice Tovariševo u 2020. godini

3480

Tovariševo, selo bačkopalanačke opštine sa oko 2700 stanovnika, mesto je sa bogatom istorijom i vrednim ljudima koji od ovog naseljenog mesta, više nego išta, žele da naprave prijatno mesto za život.


Centar sela se uređuje, obnavljaju se trotoari i putevi, postavljaju i uređuju već postojeća kulturna i istorijska obeležja… Ipak, ima toga što bi trebalo da se uradi i značajno poboljša kvalitet života i položaj samog mesta.

Predsednik Saveta MZ Tovariševo, Miloš Vukovljak

Predsednik saveta MZ Tovariševo, Miloš Vukovljak i sekretar Sava Danilov za BAP VESTI kažu da su planovi u Tovariševu za 2020. prioritetno vezani za bušenje novog bunara, koji je Opština Bačka Palanka konkurisala kod Pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

Nadležni i struka kažu da je izgledno bušenje u martu-aprilu ove godine, a pre toga su obavljeni radovi na projektovanju i istraživanju.

[wonderplugin_slider id=174]

 

„Isto tako, u planu je asfaltiranje trotoara na kraju glavne ulice, prema tzv. Pankovim kućama, gde je preostao jedini deo u selu od 18 ulica gde nema trotoara. MZ ima u planu rušenje i da prezida stari objekat koji je u veoma lošem stanju, a nalazi se u dvorištu zgrade mesne zajednice i preti da ugrozi bezbednost građana, a i estetski odudara od uređenog centra naselja“, kažu naši sagovornici.

Prioriteti u infrastrukturi su, dodaju, pomenuti trotoar, presvlačenje ulice Vojvođanske od kuće Ivana Mošmondora, i ulica Proletarska na ulazu u ulicu JNA, ali i krpljenje udarnih rupa na kolovozu. Isto tako, u ovoj mesnoj zajednici se nadaju doglednom apliciranju kod sekretarijata APV za promenu vodovodnih cevi i za renoviranje vodovodne mreže.

Građani Tovariševa se najviše žale na divlju deponiju, jer iako JKP Komunalprojekt odnosi smeće na opštinsku deponiju, „nesavesni građani odnose otpad na divlje deponije nastale na tri mesta u naselju“.

„Jedan deo građana opravdano iznosi građevinski otpad jer ne postoji drugo rešenje. Naše molbe JKP Komunalprojekt su i dalje iste, da buldožer dolazi i ravna istovareni šut, što oni podvlačimo, revnosno rade u poslednje dve godine, i zahvaljujemo im se zbog toga“, kažu Vukovljak i Danilov.

Broj stanovnika u Tovariševu ne opada kao u drugim mestima, može se reći da stagnira, sve dobre kuće se prodaju odmah, ipak mladi na selu će ostati dolaskom jednog ili dva pogona, a pre svega izgradnjom puta prema Paragama.

„Najavljeni put prema Paragama, promeniće bukvalno sve predrasude o selu kao mestu življenja. I bez prozvodnih pogona, nama se otvara čitav niz mogućnosti zaposlenja u mestima koja imaju pogone, a u okolini su i relativno blizu našeg mesta. Nadamo se da će nastojanja predsednika Opštine Šušnice uroditi plodom, jer znamo koliko se trudi oko tog pitanja“.

Sa tim putem smanjila bi se razdaljina do Novog Sada, a Vrbas i Kula nekada neki daleki gradovi, dolaze Tovarišanima u komšiluk, kao i sva sela drugog kraka Opštine Bačka Palanka.

[wonderplugin_slider id=173]

 

„Planovi za budućnost su stvaranje industrijske zone gde bi nekako zainteresovali investitore, i podvlačimo, insistiranje na putu Parage – Tovariševo sa kojim bi konačno naša Opština povezala sva sela u svojevrstan kružni tok“, rekli su na kraju Miloš Vukovljak i Sava Danilov iz Mesne zajednice Tovariševo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here