Iz Pivnica odlaze cele porodice – i mladi i stari

Intervju: Predsednik Saveta mesne zajednice Pivnice, Dalibor Milec

6666

Pivnice su nekada bile sinonim kvalitetnog razvoja sela u SFRJ. U Pivnicama je živelo više od 6000 ljudi. Statistika je govorila da se u Pivnicama za godinu dana proizvede hrane koliko je bilo dovoljno za mesec dana da se ishrane svi stanovnici SFRJ (22 miliona).


Pivnice se danas suočavaju sa velikim problemom naglog pada broja stanovništva i to je posledica opšteg stanja u društvu. U zadnjih petnaestak godina, veliki broj Pivničana se odselio u inostranstvo, kao i u veće gradove u Srbiji. Broj stanovnika opada godišnje za 1-2%.

Predsednik saveta Mesne zajednice Pivnice, Dalibor Milec kaže da se Pivnice suočavaju sa više problema.

[wonderplugin_slider id=136]

 

„Na osnovu usvojenog finansijskog plana za 2020. godinu ne možemo raditi ništa osim pokrivanja osnovnih troškova za funkcionisanje mesne zajednice. Prioriteti su adaptacija javnog osvetljenje koja je odrađena samo za pola sela 2019. godine, ostala
je druga polovina sela“, kaže Dalibor Milec za BAP VESTI.

Drugi prioritet je, kako kaže naš sagovornik, zamena vodovodne mreže – cevi, u celom naseljenom mestu. U jako lošem stanju je, dodaje Milec, i glavni put koji prolazi celom dužinom kroz naseljeno mesto.

„Građani se najviše žale na puteve, vodu i smetliše. Problema ima više od gore pomenutog osvetljenja, vodovodne mreže veliki problem je i odvođenje atmosferskih voda i smetlište koje sa nalazi jako blizu naseljenog mesta“, istakao je predsednik Saveta MZ Pivnice.

Kao što smo spomenuli, broj stanovnika u Pivnicama opada iz godine u godinu sve više. Naš sagovornik kaže da iz nekada razvijenog sela danas odlaze cele porodice, i ne samo mladi već i ljudi koji su u srednjim godinama.

[wonderplugin_slider id=179]

 

„Iz godine u godinu se kapitalne investicije u finansijkom planu za Pivnice prepisuju. Tako da planovi su isti iz godine u godinu, a to su osnovne stvari za život: uređenje smetlišta, zamena cevi na vodovodnoj mreži, javno osvetljenje i odvođenje atmosferske vode“, rekao je Dalibor Milec.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here