Neguju i podržavaju naučno-istraživački rad

Iz bačkopalanačkog ogranka Matice srpske

362
Foto: Ilustracija RTV (Maja Tomić)

Već nekoliko godina, tačnije od februara 2012, u bačkopalanačkoj opštini deluje ogranak Matice srpske, pod nazivom „Društvo članova Matice srpske Bačka Palanka“.


Osnovali su ga naši najznačajniji naučnici, akademici, doktori nauka, profesori i istraživači, među kojima su: dr Nebojša Kuzmanović, dr Jovo Radoš, dr Milan Nešić, dr Svetozar Boškov, dr Jelena Kuzmanović, dr Nebojša Ilić, msr Ljiljana Ćumura i drugi.

Od svog osnivanja do danas, Društvo članova Matice srpske Bačka Palanka neguje duhovni i kulturni život opštine Bačka Palanka razvijanjem i popularisanjem književnosti, umetnosti i nauke. Takođe neguje, razvija i proučava kulturu srpskog naroda i njegove veze sa slovenskim i drugim narodima u svetu, te organizuje, pomaže i obavlja naučno-istraživački rad u oblasti društvenih nauka.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Veoma je značajna izdavačka delatnost, u okviru koje je objavljeno više od deset publikacija i monografija (N. Kuzmanović, Srpske duhovne vertikale – istaknute ličnosti Bačkopalanačkog kraja; L. Nemet, Ratni dnevnik dr Borislava Uvalića 1914-1918; o. G. Gojković, Prebol Fride Kalo – ogled o nemogućnosti; D. Beg, Naučio me otac, Mnogo volim Dunav, Joana Ritig, Dramice o bontonu), kao i nekoliko priručnika i zbornika radova, od kojih izdvajamo: „Primeri dobre prakse iz oblasti socio-humanitarnih delatnosti“, „Sistemi socijalne sigurnosti između teorije i prakse“ i „Mir i pomirenje 1-2.

Pre dve godine pokrenut je „Naučni zbornik Društva članova Matice srpske“ sa ciljem da se mladim naučnicima i istraživačima, studentima master i doktorskih studija, profesorima i nastavnicima iz bačkopalanačke opštine omogući publikovanje naučnih, stručnih i preglednih radova. Do sada su objavljena dva broja (1/2018 i 2/2019), a u toku je priprema i broja 3, za 2020. godinu.

Planirano je da „Naučni zbornik“ izlazi jednom godišnje, a ako se pokaže potreba objavljivaće se dva broja u godini. Svakako da će ovim naučnim poduhvatom opština Bačka Palanka biti prepoznata kao sredina koja neguje i podržava naučno-istraživački rad, kako mladih tako i mnogih profesionalaca, doktora nauka i akademika koje smo kao sredina iznedrili i podarili svetu.

[wonderplugin_slider id=64]

 

Poziv za dostavljanje radova

Objavljujemo poziv za dostavljanje radova u okviru trećeg broja Naučnog zbornika Društva članova Matice srpske Bačka Palanka (god.3, br. 3). Redakcija Zbornika će prihvatati radove u oblastima: društvene i humanitarne nauke, pre svega književnost, kultura, umetnost, obrazovanje, negovanje jezika i kulture srpskog naroda i ostalo. Dobrodošli su radovi koji se odnose na istoriju, razvoj i jubileje opštine Bačka Palanka. U Naučnom zborniku se takođe objavljuju skraćene verzije najboljih maturskih, diplomskih, master i drugih radova, čiji autori su iz Bačke Palanke. Radove dostaviti do 25. maja 2020. Propozicije i smernice za autore tekstova možete zatražiti putem mejla [email protected]

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here