Godina posebne pažnje bezbednosti biciklista i pešaka

Savet za bezbednost saobraćaja opštine Bačka Palanka i Policijska stanica Bačka Palanka

795

S lepim vremenom, na putevima je sve više vozača bicikala. Savet za bezbednost saobraćaja opštine Bačka Palanka i Policijska stanica Bačka Palanka će ove godine posebnu pažnju posvetiti bezbednosti pešaka i biciklista.


Milorad Paripović, član Opštinskog veća zadužen za saobraćaj, nastavlja:

– Jedan od načina za povećanje bezbednosti biciklista su i kazne za prekršaje, jer nepoštovanje propisa često dovodi do posledica koje su ponekad i fatalne. Po jednom istraživanju čak 80% biciklista noću nepravilno koristi svetlo na biciklu ili ga uopšte nema.

[wonderplugin_slider id=26]

 

– Ukoliko se biciklista zatekne noću, po magli, mećavi ili sličnim uslovima smanjene vidljivosti van naselja, bez svetla, kazna varira od 10.000 do 20.000 dinara. Kazna od 3.000 dinara za vožnju bez svetla u naselju je dovoljna kazna, ali kada na pojedinim mestima ne postoji ulična rasveta, situacija je drugačija. Tada se primenjuje opšta kazna koja se odnosi na vozače vozila, koja iznosi između 100.000 i 200.000 dinara ili 15 dana zatvora.

– Komplet svetala može se kupiti već za 300 dinara, što je znatno jeftinije u odnosu na predviđene kazne. Za decu ispod 12 godina starosti i dalje je vožnja bicikla na javnim putevima zabranjena, prikolice za prevozu dece ne mogu se koristiti. Generalno, biciklisti su obavezni da se pridržavaju pravilnoj vožnji vozila, obavezno davajući nedvosmislen znak prilikom skretanja ili zaustavljanja, jer su predviđene kazne rigorozne.

– Poseban problem su ovi najnoviji bicikli na električni pogon koji mogu da razviju i brzinu do 60 km na čas, jer nisu svi dovoljno sposobni da kontrolišu svoj dvotočkaš pri takvim brzinama, a pad sa bicikla pri takvoj brzini često dovodi do lomova ekstremiteta, pa čak i smrti. Na pešake posebno apelujemo, da poštuju semafore prilikom prelaska ulice, jer po najnovijoj tehnologiji, postavljene kamere snime prekršioca i kazna stiže zajedno sa fotografijom.

– Takođe, zabranjen je i prelazak ulice izvan obeleženog pešačkog prelaza, kretanje na kolovozu tamo gde ne postoji pešačka staza, mora biti po pravilu, što bliže ivici puta i u susret saobraćaju. Pored kažnjavanja, mi i policija ćemo preduzeti i niz edukacija po školama, delićemo flajere o bezbednosti saobraćaja – rekao je na kraju obraćanja našim čitaocima Milorad Paripović.

[wonderplugin_slider id=67]

 

Malo više pažnje prilikom vožnje ispravnog bicikla, kao i kod pešačenja, mogu vas poštedeti povreda i pogibije, a nije beznačajan ni uticaj na kućni budžet.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here