Izabelin dekupaž svet

Pet godina Izabela Volić, izrađuje različite predmete dekupaž tehnikom

2992

Sklonost prema umetnosti Izabela Volić iz Despotova ispoljila je još tokom pohađanja osnovne škole.


Svojevremenom je imala veliku želju da upiše i završi likovnu akademiju, ali tu želju nije ostvarila. Svoje afinitete ka umetnosti na najbolji način je pokazala, tokom poslednjih pet godina.

Naime, još dok je živela u Subotici, iz koje je sa porodicom pre tri godine doselila u Despotovo, počela je da izrađuje različite predmete u dekupažu. Ovim poslom, nastavila je da se bavi i nakon preseljenja iz našeg najsevernijeg grada, u mesto u kome danas živi.

– Dekupaž je tehnika koja je u dvanaestom veku nastala u Kini, a na tlo Evrope stigla je u prošlom dvadesetom stoleću. O dekupažu sam učila posećujući brojne radionice na kojima su izrađivani predmeti u ovoj tehnici – započela je svoju priču Izabela.

– Osim toga, edukovala sam se i putem interneta, pa sam tokom ovih pet godina koliko dugo izrađujem predmete u dekupažu dobro ušla u tajne ove tehnike. Ovde u Despotovu, imam posebnu prostoriju u kojoj izrađujem predmete u dekupažu, koji na moju veliku radost nailaze na sve veću pažnju i interesovanje onih kojima su namenjeni –  kupaca.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

– Tokom svog dosadašnjeg rada, trudila sam se da ne pravim iste predmete, tako da sve što sam do sada uradila, je na neki način unikatno.

Asortiman predmeta koje Izabela izrađuje dekupaž tehnikom, je vrlo širok. Pored različitih vrsta tacni i kutija za različite nemene, u njenom „proizvodnom programu“ su slike, korpice, svećnjaci… osnovni materijal na kome Izabela radi su drvo i medijapan.

– Od prvog dana kada sam ušla u ovaj posao, vodila sam računa da dobro ovladam ovom tehnikom, da svaki put napravim predmet bolji od onog prethodno urađenog. Pored toga trudim se da predmet bude interesantan i atraktivan, kako meni tako i onima koji bi da ga imaju u svom vlasništvu. Svakom predmetu posvećujem veliku pažnju, vodeći računa o svim njegovim detaljima. Osnovu za izradu predmeta čine različiti materijali, ali svaki od njih mora biti kvalitetan.

– Osim što sam izrađene predmete prodavala putem interneta da bi oni našli put do kupaca, izlagala sam ih i na seoskim slavama o Ivandanu, ovde kod nas u Despotovu i o Velikoj Gospojini u Kucuri. Planiram da moje radove izložim i na narednom „Palančakom noćnom pazaru“, koji će se kako sam obaveštena biti održan narednog meseca u Bačkoj Palanci – kaže Izabela.

Za predmete koje uz mnogo mašte i upornosti izrađuje svojim rukama, Izabela koristi šablone, određene ornamente i kalupe, koji su joj od velike pomoći u poslu kojim se sa toliko ljubavi bavi.

– U izradi predmeta koristim se određenim pomagalima, koja su mi od velike kortisti i pomoći. Da nije njih teško da bih svaku ideju i zamisao koje imam mogla pretočiti u određeno delo. Kada je asortiman predmeta koje izrađujem u pitanju, spomenuću da izrađujem kutije koje se između ostalog mogu koristiti za lekove, igle, tamjan.

– Osim toga izrađujem umetničke slike, ikone, okvire za zidne satove. Kada su u pitanju kupci, moram da napomenem da su mi se oni javljali ne samo iz naše zemlje, nego i iz inostranstva. Kada su inostrani kupci u pitanju, onda ne mogu da ne istaknem da tu postoje određeni problemi oko otežanog načina naplate predmeta koje su zainteresovani da kupe – konstatuje Izabela. Na osnovu dosadašnjih iskustava, mogu da kažem da među potencijalnim kupcima mojih radova, najveći interes vlada za ikone koje izrađujem.

Prostor u kome Izabela živi dobrim delom je u znaku njenog stvaranja. Kada pogledate zidove njenog porodičnog doma, na trenutak vam se učini da ste ušli u neku umetničku galeriju, a od brojnosti njenih radova naprosto ostajete zbunjeni i zatečeni. Njena dela, „zapinju za oko“ čak i onima kojima umetnost nije prirasla za srce.


Pogledaj: Palanački hroničar i čuvar trofeja svojih unuka

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here