Zbog blage zime pojeftinili pelet i drva

5814

Blaga zima štedi energente i toplanama i domaćinstvima. U Zapadno-evropskim zemljma pelet je već pojeftinio 15 do 20 posto, dok mala potražnja kod nas još ne utiče na cene.


Drva su ovih dana pojeftinila samo do pet evra za kubik, dok se niže cene peleta najavljuju tek od polovine marta.

Stovarišta su dobro snabdevena. A oni koji prodaju drva iz svojih šuma na pijacama su uglavnom samo subotom. Doteraju kažu tek dva, tri kubika, jer i to najčešće ne prodaju.

Nezadovoljni su i građani jer su cene drva kao na početku grejne sezone.

[wonderplugin_slider id=154]

 

„Mi pratimo cene u celoj Srbiji i u ovom trenutku cene ogrevnog drveta su se snizile negde oko pet evra po prostornom metru u unutrašnjosti Srbije. Ali to nije slučaj i u Beogradu i većim gradovima gde su cene pale negde za oko dva do tri evra. Jedan od razloga je taj što je velika potražnja u industriji“, objašnjava Branko Glavonjić, profesor Šumarskog fakulteta u Beogradu.

U Srbiji 70 firmi proizvodi pelet i neki već spuštaju veleprodajne cene. Pojeftinjenje peleta na evropskom tržištu se mora reflektovati i na našim stovarištima pre sezoskih sniženja.

„Sezonska sniženja traju tokom maja juna i jula meseca a ove godine zbog blage zime možemo očekivati da će vec sada u prvoj polovini marta doći do ozbiljnog sniženja cena za građanstvo, odnosno domaćinstva“, kaže Glavonjić.

Ugalj se najmanje traži i cene miruju već nekoliko godina. Građanima najviše odgovara da ga kupe na džak, a trgovci već pripremaju povoljnosti za stalne kupce.

„Od 1. marta pripremamo na osam do deset rata kredita za sindikalne organizacije i za penzionere“, kaže Milinko Maksimović sa stovarište ogreva u Kraljevu.

Najveće uštede imaće domaćinstva koja su se snabdela za celu grejnu sezonu. Ogreva će ostati i za sledeću zimu jer su zbog lepog vremena manje trošili.

„Mnogo, mnogo manje nego prethodnih godina, skoro duplo manje računam da je već kraj zime“, navodi Ruža Jeremić.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here