Usvojena Strategija koja treba da spreči odliv radne snage, sadrži sedam ciljeva

842

Vlada Srbije ove nedelje je usvojila Strategiju o ekonomskim migracijama za period 2021-2027. godine, kojom nastoji da uspostavi efikasniju prevenciju daljeg odlaska građana u inostranstvo i podstakne povratak stručnjaka iz dijaspore, kao i da stvori poslovni i privredni ambijent za dolazak stranih eksperata.


Ministar za rad Zoran Đorđević navodi za RTS da mladi odlaze iz Srbije zbog bolje plaćenog posla, boljih uslova rada, sigurnosti posla i mogućnosti da se neko usavršava i napreduje u svom poslu.

Dodaje da je cilj Strategije da ta negativna ekonomska migracija bude zaustavljena – da mladi ostanu da žive u Srbiji, da se vrate oni koji su otišli iz zemlje, ali i da se u Srbiju privuku stranci koji bi ovde živeli i radili.

Kako se navodi, Strategija o ekonomskim migracijama za period 2021-2027. nije namenjena da u ovom trenutku dâ nekome argumente da ostane u Srbiji, već, kako kaže, sadrži sve ono što država treba da uradi, načine na koje treba da deluje kako bi ta negativna ekonomska migracija bila zaustavljena.

[wonderplugin_slider id=154]

 

„Strategija je dokument koji je predvideo jedan opšti i šest posebnih ciljeva koje mi kao država treba da postignemo. Opšti cilj je stvaranje privrednog i društvenog ambijenata koji će usporiti ekonomske migracije, zatim omogućiti bolju saradnju sa dijasporom i privlačenje stranaca različitih profila koji bi želeli da rade ovde u Srbiji“, objašnjava Đorđević.

Dodaje da izgradnja i jačanje institucionih kapaciteta, unapređenje uslova života rada, promena i usklađivanje sistema obrazovanja, unapređenje saradnje sa dijasporom, stvaranje uslova za praćenje ekonomskih migracija i stvaranje uslova za efikasnije upravljanje unutrašnjim migracijama, predstavljaju posebne ciljeve.

Ocenjuje da to neće moći ni lako ni brzo da se sprovede, ali je naveo da Srbija mora da ima hrabrosti i vere da to može da se uradi.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here