Pomoć nezaposlenim ženama u Bačkoj Palanci

Udruženje žena "Hasanaginica"

6069

Slavica Jovanov predsednica novonastalog udruženja žena „Hasanaginica“ predstavila je svoju organizaciju:


– Udruženje je specifično, jer se bori za prava žena, što znači, da nam nije glavni cilj očuvanje starog zanata, već prosvećivanje žena i borba za njihova prava, posebno za zapošljavanje.

– Većina žena ima neke završene škole, a ne mogu da nađu posao ili su dobile otkaz, pa je neophodna prekvalifikacija. Udruženje je nastavak projekta „Nauči da poštuješ i voliš sebe, da bi mogao voleti i poštovati drugog“, koji je jedan od prvih na podizanju samopoštovanja, pošto većina žena još uvek živi u patrijarhalnom duhu, vaspitavane da nemaju svoje „ja“.

[wonderplugin_slider id=154]

 

– Mi radimo da ojačamo to „ja“, a to je najlakše radnom terapijom. Projekte radimo zajedno sa „Zlatnim rukama“ gde žene mogu svoje kreativne sposobnosti da ispolje, a usput i da nešto zarade. Rešili smo da odradimo asocijaciju udruženja, gde bi svi bili na jednom nivou okupljeni i neke zadatke koje dobijemo, da podelimo i radimo zajedno.

– Druga ideja nam je da otvorimo Klub žena, da bi one sve vreme bile tu, da rade neke uslužne delatnosti, da sašiju nešto, da poprave pantalone nekom, da poprave zavesu i slične stvari kroz radnu terapiju. Ideja je takođe, da pri klubu bude jedna prostorija, gde bi boravila deca, da majke ili bake, koje nemaju gde da ostave decu, mogu da ih povedu sa sobom. Vremenom bismo i decu uključili u rad, da izrađuju igračke, lopte i slične stvari iz vremena svojim baka.

[wonderplugin_slider id=173]

 

Saznali smo, da se edukacija organizuje u etapama: prezentacija projekta, upoznavanje sa ponuđenim zanatima (krojač, frizer, manikir-pedikir, šminker), mini kurs (izbor željenog zanata) i na kraju javno promovisanje projekta. Projekat podržava i sufinansira Sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Samo ekonomski nezavisna žena je slobodna žena.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here