Ombudsman: Bivšim radnicima „Merkura“ i „Dunava“ da se vrate pare

4032

Bivši radnici pojedinih firmi u Srbiji koje su u stečaju, i imaju višak para na ime uplaćenih doprinosa, moraće da dobiju povraćaj tih sredstava.


Poreska uprava i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje moraju da sarađuju u njihovom interesu, zaključak je zaštitnika građana posle kontrole rada ovih dveju institucija, pišu „Novosti“.

Ombudsmanu se pritužbama javio veći broj ljudi, među kojima su bivši zaposleni u Privrednom društvu za vodoprivredu i niskogradnju „Vodogradnja“ Vranje, AD „Vučjanka“ Vučje, AD „Merkur“ Bačka Palanka, AD „Dunav“ Čelarevo u stečaju i A. D. „Elektroindustrija Rul“ Leskovac.

Njima poslodavci nisu uplaćivali doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, pa su bili prinuđeni da ih sami uplate, ne bi li ostvarili pravo na penziju.

Po instrukcijama RF PIO uplaćivali su na PIB poslodavca, a ne na JMBG zaposlenog.

[wonderplugin_slider id=154]

 

 

Međutim, neuplaćene doprinose naknadno je uplatilo i Ministarstvo finansija, po nalogu Vlade, iz stečajne mase ovih preduzeća.

Zato su radnici tražili od nadležnih organizacionih jedinica Poreske uprave povraćaj viška uplaćenog novca.

Procedura je do donošenja Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koji je usvojen sredinom decembra prošle godine, bila takva da su budući penzioneri uplaćivali novac za nedostajući staž, a onda bi im PIO izdao potvrdu sa kojom su oni od poreznika tražili povraćaj.

Donošenjem novog propisa nije, međutim, regulisano ko i na koji način vraća sredstva.

Zbog toga je Poreska uprava odbila penzionere, a obrazloženje je bilo da uplate nisu evidentirane na JMBG zaposlenog, pa u poreskom računovodstvu ne postoji pretplata.

– Dakle, upravo suprotno od instrukcije koju su dobili od RF PIO da doprinose uplaćaju na PIB poslodavca – primećuje u izveštaju zaštitnik građana, i dodaje:

– Zato je upućena preporuka Poreskoj upravi da se po službenoj dužnosti obrati RF PIO sa zahtevom za donošenje rešenja o utvrđenom pravu pritužilaca na povraćaj više plaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, a RF PIO da postupi po zahtevu Poreske uprave.

Potrebno je da dva organa uspostave mehanizam međusobne saradnje i preduzmu mere iz svoje nadležnosti radi sprečavanja sličnih propusta u radu.

Takođe, kako navode u službi zaštitnika građana, ombudsman je obavešten da će ovaj problem biti ubuduće prevaziđen izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

– Državni organ koji je načinio propust u radu dužan je da u svakoj mogućoj meri i na svaki dozvoljen način otkloni ili umanji posledice propusta prema građanima – zaključuje ombudsman.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here