Kulturna dešavanja tokom proteklog vikenda

Kulturni centar Bačka Palanka

370

BAČKA PALANKA: Tokom proteklog vikenda u Gradskom bioskopu u Bačkoj Palanci odigrane su dve predstave, a u Galeriji Kulturnog centra otvorena je nova izložba.


Odigrana pozorišna predstava „Crveni šešir“

U Gradskom bioskopu u nedelju 8. marta u 20.00 časova odigrana je pozorišna predstava „Crveni šešir“ sa Minom Lazarević i Nadom Blam u glavnim ulogama.

Predstava je nastala na osnovu istinite priče o dvema poznatim srpskim glumicama. Dugo čuvana tajna ni danas nije obelodanjena. Odnos spojenih sudova naveo je pisca da svoju komediju u radnom naslovu nazove „Spojeni sudovi“. Odustao je, jer bi kolege prepoznale o kome je reč. Komične i tužne scene života pokreću pitanje ljubavi: ko smo mi jedni drugima? Suparnici ili partneri? Mržnja ili ljubav? Smeh do suza ili smeh do smeha?

Popularne glumice su nakon odigrane predstave nekoliko puta bile vraćene na bis, a publika je zadovoljna i nasmejana napustila salu Gradskog bioskopa. Režija: Dimirtije Šašić Tekst: Rastko Papić.

Odigrana pozorišna predstava za decu

U Gradskom bioskopu u subotu 7. marta u 17.00 časova odigrana je pozorišna predstava za decu „PUT OKO SVETA“ Todeta Nikoletića.

Avanturistička komedija za decu do 100 godina, kako kaže i sam pisac, vodila nas je na putovanje oko celog sveta. Tri junaka naše komedije Cvetko, Skitko i Marica polaze na put do Italije i tamo nas upoznaju sa njihovim znamenitostima, kompozitorima, slikarima, velikim vojskovođama, a tu nalaze prostora i da nam odglume Romea i Juliju, na njihov način, naravno.

Kroz svoj neobični put upoznaju nas i sa zanimljivim kulturama Španije, gde će nam dočarati i samu koridu, zatim daleku Ameriku i njene Vestern junake, pa zatim još dalji Japan i njihove opasne borilačke veštine, preko bliskog istoka i strašnog Alibabe, pa sve do Engleske i Rusije. Na kraju dolazi u svoju Srbijicu na tople i mirisne projarice.
U predstavi su igrali glumci: Snežana Knežević, Aleksandar Kanjevac i
Fuad Tabučić.

Ova dinamična, veoma poučna i edukativna pozorišna igra je urnebesno zabavila i zagolicala želju naših malih gledalaca za novim saznanjima o ovim divnim prostorima. Nakon predstave sva deca su se popela na binu i sa glumcima zaigrala kolo.

Otvorena nova izložba

U Galeriji Kulturnog centra u petak 6. marta u 19.00 časova otvorena je izložba crteža pod nazivom „NEMOGUĆE BEKSTVO“ Jovana Spasića iz Vlasotinca.

Jovan Spasić je rođen 18. jula 1993. godine u Leskovcu. Srednju umetničku školu „Škola za tekstilni dizajn“ završio u Leskovcu. Diplomirao je na slikarskom odseku Fakulteta umetnosti u Nišu 2016. godine u klasi profesora Bratislava Bašića, postdiplomske studije završio takođe u klasi profesora Bratislava Bašića 2017. godine. Samostalno izlagao pet puta. Učestvovao na oko dvadesetak kolektivnih izložbi i nekoliko kolektivnih kolonija.

Ovi radovi su nastali u istraživačkom postupku koji kombinuje tradicionalne slikarske tehnike (akril, uljani pastel) i eksperimentisanje sa crtačkim i teksturama specifičnih materijala (vazdušna folija, linorez).

U savremenoj umetnosti portret postaje relevantan onda kada prevazilazi puku reprezentaciju nečijeg lika, kada biva integrisan u određeni kontekst i kada usmeren na pojedinca projektuje pre razlike nego sličnosti u reakcijama na istovetna iskustva ili na preovlađujuća svojstva aktuelnog okruženja.

Poštujući ovakav aspekt savremene umetnosti, Jovan Spasić, prilikom artikulacije autoportreta (i nekoliko portreta) pribegava umnožavanju izolovanih subjekata i opredeljuje se za moćan govor njihovih unutrašnjih stanja.

Izložba će biti otvorena do 26. marta.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here