Još malo saveta doktora Predraga Kona

“Tečni ili obični sapun? Saplićemo se na banalnosti. Važno je prati ruke…”

1313
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

Od kada je na konferenciji za štampu predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa stručnim timom lekara koji vode borbu protiv epidemije koronavirusa rečeno da je “sapun najbolji lek” i da i da je potrebno “prati ruke običnim, a ne tečnim sapunom”, ova tema je opteretila mnoge građane (logično, posebno one koji su navikli da koriste tečni sapun).


Logika ovih dana često ne stanuje u polemikama o virusu i načelima održavanja higijene pa su se mogli čuti različiti argumetni u korist jedne ili druge “verzije” sapuna. Argument protiv tečnog – koji se čuo i na toj konferenciji – glasi da je tečni sapun pogodniji za širenje bakterija. Argument protiv “čvrstog” kaže da se na njemu može naći više bakterija jer potencijalno dolazi u direktan kontakt sa više ljudi.

Juče je u emisiji “Utisak nedelje” i ta tema došla na red, a jedan od gostiju, epidemiolog Predrag Kon, spustio he loptu i poručio da nema potrebe da se “saplićemo na banalnosti”. Tim pitanjem, naime, nema potrebe da se “lomi glava” jer obe vrste sapuna jedanko obavljaju posao.

[wonderplugin_slider id=64]

 

“Slušajte, moguće je da se tečni sapun eventualno koristi, pa da se ne pere rezervoar i da se razviju bakterije, ali nema govora da je to opšta pojava”, rekao je doktor Kon. “Naćiće dokaz – a to podrazumeva da je negde napisano da je bilo u tečnom sapunu bakterija – baš kao što će naći dokaz i da je u čvrstom sapunu pronađeno isto.”

Njegova poruka je da je suština da se peru ruke (bilo kojim) sapunom i toplom vodom.

“Naravno da je u školama bolje da bude tečan, jer ovi drugi odmah nestaju i takve banalnosti su naš stvarni život. Što je tužno. Ali, adekvatno u ovom trenutku”, rekao je Kon, dodajući da sada to nije tema pošto se škole zatvaraju. A to otvara jedno drugo pitanje.

“Apelujem na sve da svu svoju energiju uložimo sada u nešto što nam je potrebno, a neće biti tako lako. Tri, četiri dana će deca izdržati bez ikakvog problema,a onda će početi ozbiljan problem – šta s njima? Što znači treba ozbiljno krenuti u organizaciju njihovog angažovanja u kućnim uslovima”.

[wonderplugin_slider id=26]

 

On je rekaoda za sada nema nijednog stručnog razloga da se zabrani boravak dece u parkovima.

“Vidimo da je u nekim zemljama to uvedeno. Činjenica da je to neko uveo kao meru, može da se koristi kao dokaz. Ali, suština je da li imamo racional za donošenje nekih odluka”, rekao je doktor Kon.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here