Preporuke knjiga iz Narodne biblioteke „Veljko Petrović“ (50)

384

Narodna biblioteka „Veljko Petrović“ iz Bačke Palanke u saradnji sa portalom BAP VESTI iz  bogate ponude svojim čitaocima preporučuje naslove knjiga. U rubrici Preporuke knjiga svake nedelje predstavićemo po dva naslova Odeljenja za odrasle i Dečijeg odeljenja NB „Veljko Petrović“.

„Knjiga nije hrana, ali je poslastica“

Preporuka Odeljenja odrasli

1. „Beogradski trio“, Goran Marković

U vreme prelomnih događaja koje je obeležila rezolucija Informbiroa s kraja četrdesetih godina prošlog veka u Jugoslaviji, jedan od službenika Britanske ambasade u Beogradu i glavni junak ove knjige bio je i proslavljeni pisac Lorens Darel.

Neformalan kao ličnost i nepredvidljiv kao diplomata, Darel se upušta u ljubavnu avanturu sa ženom jednog visokog rukovodioca, koji će ubrzo završiti na Golom otoku.
Kad uskoro i njegova žena doživi istu sudbinu, britanski pisac i diplomata učiniće sve da je spase i da pomogne njenoj kćeri, devojčici koja je silom istorijskih neprilika ostala bez oba roditelja.

Sa neskrivenim referencama na Darelov roman Aleksandrijski kvartet, Goran Marković ispisuje dramatičnu povest o ljubavnom trouglu koja se odvija u posleratnom Beogradu.
On pritom uspeva da nam sivilo jugoslovenske svakodnevnice u epohi hladnog rata prikaže očima jednog stranca, isplete uverljivu priču sa poznatim istorijskim ličnostima i tako na originalan način osvetli nemile događaje i pojedinosti iz oskudnih vremena Informbiroa.

Potresan i zabavan istovremeno, duhovit, inventivno komponovan kao kolaž dokumenata, pisama, dnevnika, Darelovih izveštaja Forin ofisu, referata logorskih rukovodilaca centrali Udbe, prepiske britanskih diplomata, dešiforvanih depeša, službenih zapisnika i svedočanstava, Beogradski trio ne ispušta se iz ruke do poslednje stranice.

2. „More makova“, Amitav Goš

U središtu ovde živopisne sage je Ibis, nekadašnji brod za prevoz roblja, koji se otisnuo na burno putovanje preko Indijskog okeana, a koga čekaju borbe u okrutnim Opijumskim ratovima iz devetnaestog veka.

Posada mu je vrlo šarolika, sastavljena od mornara, slepih putnika, prinudnih radnika i osuđenika.

U doba kad u kolonijalnom svetu dolazi do krupnih promena, sudbina će spojiti sasvim različite Indijce i Zapadnjake.

Kako su im sve porodične veze presečene, oni će postati džahadž-bai, braća po brodu.
Nastaje jedna nova dinastija koja će spojiti kontinente, rase i pokolenja.

More makova vodiće vas od bujnih polja maka uz obalu Ganga preko uzburkanog mora i kroz zakrčene uličice Kantona.

Ali neverovatnu živost romanu daje ponajviše široki spektar likova, čija raznovrsnost verno odražava burnu kolonijalnu prošlost Istoka.

Ovo je vrhunsko remek-delo iz pera jednog od najboljih romanopisaca današnjice.

Preporuka Dečijeg odeljenja

1. „Skrivena kapija Čarolija vremena“, Eva Feler

London, 1813. Ana i Sebastijano su ponovo u beskraju vremena. Odmah posle ponoći,  glasilo je vremensko uputstvo za zadatak.  Pred početak požara.

Stvari, ipak, kreću drugim tokom.

Čuveni slikar Vilijam Tarner je od Sebastijana pomislio da je provalnik, u strahu ispustio lampu koja se uz zveket razbila o pod, sadržaj se razlio,a plamen se razbuktao.
Došli su sa zadatkom da veliki požar spreče, a ne da ga započnu!

2. „Pop rok“, Erve Gijmino, Žerom Masi

Upoznajte 40 legendarnih izvođača i muzičkih grupa koji su ispisali istoriju muzike – od rokenrola do elektronske muzike.

Biografije, repertoari, izbor albuma, hitova, slavnih koncerata, kao i stavovi muzičara i njihovo delovanje na društvenoj sceni.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here