Ukratko: šta se može, a šta ne u vanrednom stanju

5152
Foto: EPA-EFE (US ARMY/SGT AMBER I. SMITH HAND)

Granice: zatvoriti sve naše granice za sve strane državljane, sa izuzetkom diplomata akreditovanih u Srbiji i lica sa boravišnom dozvolom. Svi koji se vraćaju u zemlju su u obavezi da budu u samoizolaciji 14 dana pod krivičnom odgovornošću – 1 godina zatvora (kontrolišu JLS i Vojska – pozivi na kućni telefon, fizička provera prisustva). Granice su otvorene za kamione za snabdevanje, tranzit robe i humanitarne konvoje.

Širenje panike i lažnih vesti: krivična odgovornost.

Škole: od ponedeljka su predškolske, školske i visokoškolske ustanove zatvorene do daljnjeg. Škole informišu đake i roditelje kako će teći nastava. Upis dece teče normalno preko e-Uprave:

[wonderplugin_slider id=154]

 

eVrtić dostupan za celu Srbiju, eUpis za upis u škole će biti aktivan od 1. aprila. Probni test za malu maturu će biti urađeni putem nove tehnologije

Nastava prelazi na nastavu na daljinu putem RTS3, platforme RTS Planeta, kao i internet platformi za učenje

Privreda: nastavlja se privredna aktivnost uz povećane zaštitne mere. Svi koji mogu da rade od kuće treba da rade od kuće. Cilj je da nastavimo privrednu aktivnost. Hoteli nastavljaju da rade. Poljoprivredna sezona se nastavlja. Izvoz se nastavlja normalno, osim strateških proizvoda koje definiše Vlada posebnom odlukom koja važi 30 dana.

Okupljanja: smanjujemo broj ljudi koji mogu da borave u zatvorenom prostoru na 50 – drastične novčane kazne i 6 meseci do godinu dana zatvora za odgovorna lica (vlasnike/direktore) svih objekata koji prekrše ovo pravilo.

Građani: samoizolacija – bez okupljanja, bez poseta, bez izlazaka iz kuće bez preke potrebe. Izuzeci: kada se ide u prodavnice i apoteke, za šetanje kućnih ljubimaca, bacanje smeća. Preporuka za lica starija od 70 godina da uopšte ne izlaze napolje, a da za njih sve neophodne radnje obavljaju mlađi članovi porodice.

Plaćanje računa: Penzionerima će se odložiti plaćanje svih računa za mesece februar/mart/april, a nakon toga da im se omogući da plate bez kamate.

Javni saobraćaj: ukidamo noćni i redukujemo dnevni javni prevoz sa tendencijom potpunog ukidanja.

Inspekcije: ograničavamo povećanje cena osnovnih životnih namirnica i zaštitne opreme. Stroge kazne za podizanje cena u vreme vanrednog stanja. Moguće je podizanje cena samo u granicama međugodišnje stope inflacije.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Vojska i policija:

obezbeđivanje implementacije vanrednog stanja i podrška građanima. U gradu policija i vojna policija koja će imati iste nadležnosti kao policija. Pripadnici MUP/vojne policije boraviće ispred svih prodajnih objekata (supermarketi, apoteke itd) Vojska da pomogne MUP-u na granicima. Vojska takođe pored ključnih objekata u gradu i pored glavnih bolnica (posebno ovih gde su pacijenti od korona virusa, aerodromi BGD i NI), da pokažemo snagu države i ozbiljnost situacije. Važno da svi imaju zaštitnu opremu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here