Cene u 2020. oko proseka

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa USAID-om objavilo prognozu cena deset poljoprivrednih proizvoda

396

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u saradnji sa USAID-om objavilo je prognozu cena deset odabranih poljoprivrednih proizvoda u 2020-oj godini.


Informacije se odnose na očekivane cene u 2020-oj godini za pšenicu, kukuruz, soju, goveda i goveđe meso, svinje i svinjsko meso, krompir, papriku,malinu, borovnicu išljivu. Prognoza cena je urađena na osnovu svetskih i berzanskih izveštaja, analize trendova i mogućih rizika, uticaja na cene proizvoda, ali i očekivanja svih učesnika tržišnog lanca.

PŠENICA

Procena cene pšenice je da će prosečna cena biti oko 160 evra po toni sa unutargodišnjim varijacijama gde će najveće vrednosti dostizati pred žetvu, a najniže u vreme žetve.

Očekivanja su i da će cena u proleće prvo početi da se snižava kao i da će u jesen imati rast.

KUKURUZ

Cena kukuruza tokom 2019. bi trebala da bude veća od prosečnih prethodnih godina pošto je potrošnja u svetu veća od proizvodnje i tokom 2019. godine (prodajne 2020.) i što se zalihe smanjuju.

Prosečno bi cena bila oko 140 evra po toni krećući se u intervalu od +/- 15 evra. Nekoliko meseci pred žetvu kada stignu novi izveštaji o svetskim bilansima za 2020. cena će da počne da zauzma pravac u zavisnosti od njega.

[wonderplugin_slider id=154]

 

SOJA

Procena godišnje soje kretaće se od oko 320 do 340 evra. Imaće blagi trend rasta do podataka o zasejanosti i očekivanih vremenskih prilika u svetu i kod nas, kada će se formirati naredne procena za drugu polovinu 2020. Ipak sva su očekivanja da će prosečna cena biti blago veća nego cena tokom 2019.

GOVEDA I GOVEĐE MESO

Procena godišnje cene žive vage goveda (kao prosek svih najvažnijih otkupnih mesta u Srbiji) kretaće se od 1.86 do 1.95 evra i prosečno će iznositi 1.9 evra.

SVINjE I SVINjSKO MESO

Procena godišnje cene žive vage svinja kretaće se od 139 do 145 evra i prosečno će iznositi 142 evra. Imaće trend rasta u prvoj polovini godine. Povećavaće se proizvodnja zbog dobre cene (ali ne preterano zbog skupih prasadi) koja će dovesti do veće ponude nego tražnje (ali ne značajno da će biti velik pad cene). Cena u EU će biti viša nego u Srbiji ali su očekivanja da će i u EU da cena padne u poslednjem kvartalu a onda se očekuje pad kao posledica stabilizacije.

KROMPIR

Procena godišnje prosečne cene krompira na domaćem tržištu za narednih godinu dana (februar 2020-februar 2021.) iznosi 52 dinara po kilogramu, odnosno 0.44 evra. Cena će se kretati, u zavisnosti od doba godine od 47 dinara u sezoni do 58 dinara van sezone.

PAPRIKA

Procena godišnje prosečne cene paprike na domaćem tržištu za narednih godinu dana (februar 2020-februar 2021.) iznosi 213 dinara po kilogramu, odnosno 1,8 evra. Cena će se kretati, u zavisnosti od doba godine od 90 dinara u sezoni do 320 dinara van sezone.

MALINA

Analize pokazuju da prosečna otkupna cena je 50 – 70% prosečne izvozne cene što bi u trenutnim vrednostima izvozne cene činilo 0,8 do 1 evro. U januaru 2020. određene kompanije koje imaju delimično ugovorenu i proizvodnju i prodaju zaključilvale su ugovore na avanse od 1,22 evra/kg.

BOROVNICA

Nema signala promene tj smanjenja tražnje borovnice na globalnom ili EU15 tržištu. Na osnovu trenutne tražnje, cena će ostati na nivou cena iz perioda 2017 – 2019. godine tj. cene na kvantaškoj pijaci su se kretale od 400 do 1.000 dinara. Cena otkupa kod hladnjača je išla od 190 do 300 dinara.

ŠLjIVA

Očekivanja su da će prosečna otkupna cena šljive ostati na nivou od 0.5 do 0.6 USD. Naravno treba imati u vidu da je proizvod pod imenom šljiva kao proizvod ne postoji. Svaka ponuda šljive na tržištu razlikuje se kao što je pomenuto u zavisnosti dali se radi o svežem voću ili prerađenom. Nadalje, cena zavisi i od vremena ponude, sorte, kvaliteta, kanala prodaje itd.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here