Apel Zorice iz Barselone: Dragi Palančani, shvatite ovu situaciju ozbiljno!

17110
Foto: Beta/AP/Achmad Ibrahim
korona; apel
foto: Zorica Balaban – privatna arhiva

Dragi moji sugrađani, ja nisan Nina iz Italije koju ne poznajete, niti neki tamo doktor koga ne razumete ili ne želite da razumete. Ja sam Zorica Balaban iz Bačke Palanke, koja živi i radi u Barseloni, a koju mnogi od vas poznaju ili su pak čuli za mene.

Želim da podignem vašu svest da shvatite koliko je situacija ozbiljna i bez preterivanja pokušam da vam opišem šta u ovom momentu mi preživljavamo ovde u Španiji.

Mi smo zemlja u kojoj je virus krenuo polako i pre samo 10 dana imali smo 3 preminule osobe i 10 zaraženih. Danas  je taj broj zastrašujuci! Prema zvaničnim podacima dana 17.03.2020. u Španiji je 11.409 zaraženih i 510 mrtvih. Samo za 24 sata broj zaraženih se povećao za 1.467 osoba.

Od 12.03.2020. nalazimo se u potpunoj izolaciji: svi ugostiteljski objekti su zatvoreni, sportski objekti, škole, zabavišta, prodavice garderobe… Tačnije rečeno, otvorene su samo prodavnice hrane i apoteke, koje rade restriktivno.

korona; Španija
Prodavnica u Barseloni foto: privatna arhiva

Granice su zatvorene, niko više ne može da uđe niti da izađe iz Španije. Bolnice su prepune zaraženih, zdravstveni radnici rade duple smene, penzionisani doktori i medicinske sestre priskaču u pomoć, jednom rečju kolaps.

Barselona je grad koji je živeo 24 sata 365 dana u godini, grad kroz koji je dnevno prolazilo i po 20.000 turista. Danas je zastrašujuće pust! Ipak, građani se pridržavaju svih odredbi crvenog alarma koji je na snazi, svesni da nam je potpuna izolacija u ovom momentu jedini spas.

[wonderplugin_slider id=154]

 

Nije lako sedeti u kući po ceo dan. Nažalost, to je jedino razumno u ovoj situaciji. Snalazimo se nekako da prekratimo vreme i učinimo ove momente što je moguće podnošljivijim. Sve ustanove su zatvorene, osim nekolicine firmi koje rade sa 20% kapaciteta.

Španija nije zemlja ekonomski jaka, ali u ovom momentu je najvažnije sačuvati zdrav razum i zdravlje, sve ostalo će se već nekako rešiti.

 

Metro u Barseloni foto: privatna arhiva

Zato vas molim da shvatite da je ovaj virus veoma opasan! Nije istina da su samo stariji od 65 godina u opasnosti. Svi smo mi u opasnosti i svi možemo da budemo potencijani prenosioci zaraze. Ovaj virus napada respiratorni sistem i može da napadne svaku osobu. Ko god ima slabiji imunitet može da ima veoma ozbiljne probleme. U italiji je došlo vreme da se prave selekcije, da za osobe starije od 65 godina nisu u mogućnosti ni da pruže pomoć, čak i mlađe sa hroničnim bolestima vraćaju kući jer nemaju mesta i sredstava da im pruže pomoć! Mi, u Španiji, još uvek nismo stigli do tog momenta ali ako ovako nastavi za 2-3 dana, nažalost, i nas može da zadesi slična situacija.

Iako smo već nekoliko dana u izolaciji broj zaraženih svakodnevno raste, što je zastrašujuće! Možda smo zakasnili sa odlukomo izolaciji, nadajući se da neće to nas, ali ovaj virus, nažalost, nikoga ne zaobilazi.

Svake noći u 20h izlazimo na terase i aplauzom pružamo podršku našim zdravstvenim radnicima jer onu su u najvećoj opasnosti, a istovremeno u obavezi da rizikuju svoje živote da bi spasili nase.

Probudite se i vi, ako radi nikog drugog onda bar zbog vas samih i vaših bližnjih. Poštujte pravila i pomozite svima da što pre pobedimo ovog opasnog protivnika! Sedite u svom toplom domu i ne idite napolje bez preke potrebe. Ne izazivajte sudbinu! 

Veliki pozdrav iz Barselone!

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here