Evo kako da napravite svoju organsku baštu

Vreme je da počnete da razmišljate o prolećnom vrtu.

1979

Vreme je da počnete da razmišljate o prolećnom vrtu i neka vaš ovogodišnji vrt bude najbolji koji ste ikada zasadili.


Prosto rečeno, organsko baštovanstvo je stil baštovanstva koji vodi računa o zaštiti prirodne sredine i čoveka. Metode ovog baštovanstva može da primenjuje svako, s ciljem da se stvori i održi bašta gotovo svakog oblika, veličine i stila, na bilo kom mestu, od centra grada do seoske idile. Organsko baštovanstvo pruža vam priliku da stvorite baštu kakvu želite, uz saznanje da doprinosite zaštiti šire okoline u kojoj svi moramo da živimo.

[wonderplugin_slider id=154]

 

Šest koraka do sopstvene organske bašte

Zašto odabrati organsku baštu? Svet postaje sve nesigurnije mjesto za život. Možda će vam uskoro zatrebati sopstveni izvori hrane i zdravlja zasađeni u vašem vrtu. Organsko baštovanstvo ne podržava korišćenje hemikalija kojima se na veštački način postiže brži rast biljaka i njihova zaštita od insekata. Organski uzgoj se zasniva na prirodnim načelima vrtlarstva koji se koriste već hiljadama godina. Permakulturno organsko vrtlarstvo ide i korak dalje, naglašavajući potrebu za održivim uzgojem biljaka, funkcionišući u skladu sa prirodnim okruženjem. Permakulturno organsko vrtlarstvo postaje sve popularnije. Sve više ljudi prihvata ovaj jeftin i relativno jednostavan način uzgoja sopstvenog voća, povrća, začinskog bilja i cveća.

1. Odaberite lokaciju

Posmatrajte zemlju na kojoj planirate započeti uzgoj nekoliko puta dnevno. Obratite pažnju na delove koji su pretežno na suncu, kao i na one koji imaju više hlada. Ako je u vašim krajevima sunce retkost, izlažite mu svoje biljke što više možete. S druge strane, ako živite u krajevima gde ima puno sunca, s dužim sušnim razdobljima, pokušajte zaštititi biljke hladom. Takođe, razmislite kako da zaštitite biljke od jakog vetra koji im može naštetiti. Čak i mali vrtovi imaju svoje mikroklime. Uzmite to u obzir prilikom sadnje kako biste biljkama osigurali dovoljno sunca ili hlada, prema njihovim specifičnim potrebama.

2. Odaberite biljke

Izbegavajte biljke sklone bolestima i zahtevne biljke koje treba prskati ili podrezivati. Bolje je da odaberite biljke koje uspevaju u vašem području, nego biljke koje morate štiti od uticaja okoline koja im ne odgovara. Ukoliko je moguće, odaberite biljke od kojih ćete imati višestruku korist: koje daju cvetove u prvoj sezoni, zatim plodove u drugoj, koje će krošnjom stvoriti hlad za druge biljke i vašem vrtu dati prirodnu lepotu. Domaće biljke će privući prirodne oprašivače poput pčela i leptira koji će vašem vrtu dati dodatni šarm i lepotu. Domaće biljke će privući prirodne oprašivače poput pčela i leptira koji će vašem vrtu dati dodatni šarm i lepotu.

3. Napravite dom za vaše biljke

Preporučujemo da napravite podignute gredice koje će olakšati brigu o biljkama, pružiti bolju cirkulaciju vazduha, zaštititi ih od hladnoće i smanjiti potrošnju vode. Organski vrt možete napraviti i u stanu! Podignute gredice i vertikalna sadnja će Vam omogućiti da na malom prostoru uzgajate lekovite i začinske biljke, povrće i cveće.

 

4. Hranjenje vaših biljaka

Jedan od glavnih zadataka permakulturnog organskog vrta je izbegavanje otpada. Upravo to što imate vrt daje vam mogućnost da iznova koristite prirodni otpad poput ljuski jaja, kora voća i povrća, ostataka od kafe i drugi prirodni otpad kojeg obično bacate u smeće. Od tog otpada napravite kompost koji je poput zlata za vaše biljke.

5. Zalivanje vaših biljaka

Moderni vrtlari ne slede načela održivosti i zavise od  izvora vode. Koriste creva i prskalice da bi uzgajali biljke koje zahtevaju puno vode u suvim područjima. Permakulturni organski vrt koristi prirodne izvore vode koliko je to moguće, maksimalnom upotrebom  podzemnih voda i kišnice. Na otvorenom ostavite bačve gde će se skupljati kišnica koju ćete koristiti za zalivanje vašeg vrta.

6. Zaštita biljaka od štetočina

Izbegavanje hemikalija ne znači da ćete imati vrt pun štetočina. U borbi protiv štetočina može pomoći prirodna sinergija između nekih biljaka – ako ih posadite jednu blizu druge povećava se njihova snaga, te se one bolje štite od štetočina. Kako biljke imaju lekovito delovanje na ljudsko zdravlje, isto tako mogu pozitivno uticati i jedna na drugu.

 

O tome šta je ustvari organsko baštovanstvo pročitajte ovde.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here