Treća žrtva KOVIDA-19 u Srbiji, počinje masovno testiranje

1136

Preminula je treća osoba zaražena koronavirusom u Srbiji. Prema najnovijim podacima, u Srbiji je potvrđeno još 27 slučajeva koronavirusa, pa je ukupan broj obolelih 249. Prosečna starost obolelih u Srbiji je oko 50 godina, a dve trećine zaraženih su muškarci.

18.46 – Na značajnu i veliku državnu pomoć mogu da računaju oni preduzetnici koji ne budu otpuštali ljude, kaže predsednik.

18.45 – Martovska penzija neće biti isplaćena u dva dela, nego odjednom 10. aprila zajedno sa 4.000 dinara pomoći penzionerima.

18.41 – Srbija neće da smanjuje penzije, ni plate u javnom sektoru, nećemo da diramo ni minimalac. Zato će sav novac biti upućen u privatni sektor, ističe Vučić.

18.40 – Hoćemo da krenemo u kontranapad, ali za to nam je potreban narod koji će da razume da treba 20 dana da sedi u kući, rekao je Vučić.

18.38 – Od presudnog značaja je da naši lekari izdrže, već su umorni, a predstoji nam teži deo, dodaje Vučić i kaže da nikada nećemo moći da im izrazimo zahvalnost koju zaslužuju.

18.35 – Računamo na ekspertsko znanje kineskih doktora i pomoć Kine u ovoj žestokoj borbi, kaže Vučić.

18.30 – Počinjemo sa masovnim testiranjem po savetu kineskih stručnjaka, ističe Vučić.

18.24 – Pre nešto više od sat vremena preminula je još jedna osoba ženskog pola stara 60 godina u bolnici „Dragica Mišović“. Nije imala tešku kliničku sliku. To je treća žrtva koronavirusa u Srbiji, naveo je predsednik Aleksandar Vučić.

18.00 – Avion „Er Srbije“ koji je poslat po naše državljane u Moskvu vratio se u Beograd i sleteo na aerodrom „Nikola Tesla“.

17.30 – Predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastali su se sa lekarima iz Kine koji pomažu Srbiji u borbi protiv koronavirusa. Sastanku su prisustvovali članovi oba krizna štaba – za suzbijanje koronavirusa, kao i za otklanjanje posledica po privredu.

17.15 – Oko stotinu državljana Srbije, među kojima ima dece i hroničnih bolesnika, zarobljeno je na Tajlandu i nemaju način da dođu do Srbije.

16.40 – Na Kosovu registrovana još dva slučaja koronavirusa, ukupno zaraženo 35 osoba.

16.15 – Na austrijsko-mađarskom prelazu Nikelsdorf nalazi se grupa ljudi iz Srbije koja je posle proglašenja zabrane ulaska u Srbiju krenula na put na sopstvenu odgovornost.

Red ispred apoteke u Beogradu
Red ispred apoteke u Beogradu

16.10 – Privredna komora Srbije saopštava da je napravljena baza od 4.500 autobusa, različitih prevoznih sredstava iz 195 firmi u 99 gradova koji se stavljaju na raspolaganje za prevoz zaposlenih do posla u vreme vanrednog stanja. Apeluju da poslodavci podnose objedinjen zahtev za prevoz zaposlenih, kako bi se izbegli pojedinačni zahtevi.

15.40 – Epidemiolog Predrag Kon istakao je da Srbija ima šta da nauči od kineskih stručnjaka koji su došli u Srbiju, ali su i oni prihvatili neke specifičnosti kod nas.

15.30 – Zaključno sa presekom od jučerašnjeg dana, prosečni uzrast svih osoba kod kojih je potvrđen koronavirus u Srbiji je oko 50 godina i dve trećine su muškarci, navela je Darija Kisić Tepavčević, direktorka Instituta „Batut“.

15.15 – Hospitalizovano je 125 pacijenata u Srbiji – 11 u KC Vojvodine, 17 u KC Niš, devet u KC Kragujevac, 22 na Klinici za infektivne i tropske bolesti, 57 u KBC „Dragiša Mišović“ i devetoro na pulmologiji.

15.10 – Ukupno 16 pacijanta je na respiratorima. Dvoje u KC Vojvodine, četvoro u KC Niš, dvoje u KC Kragujevac, osmoro na Klinici za infektivne i tropske bolesti.

15.00 – Potvrđeno još 27 slučajeva koronavirusa.

Još 27 slučajeva koronavirusa u Srbiji, ukupno 249
Još 27 slučajeva koronavirusa u Srbiji, ukupno 249

Od poslednjeg izveštaja do 15 časova, testirani su uzorci 61 osobe od kojih je 27 pozitivno i 34 su negativne na novi koronavirus.

Od 27 potvrđenih slučajeva od poslednjeg izveštaja, njih 19 je hospitalizovano, stabilnog opšteg stanja, dok osmoro ima lakšu kliničku sliku i nalaze se u kućnim uslovima.

U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta „Torlak“ do sada su testirane ukupno 822 osobe koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Za 17 časova zakazani su sastanci kriznih štabova sa stručnjacima iz Kine.

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti Kovid-19, kojem predsedava predsednica Vlade Ana Brnabić, i Krizni štab za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti Kovid-19 po privredu, kojem predsedava predsednik Aleksandar Vučić, sastaće se sa stručnjacima iz Kine.

Tokom jučerašnjeg dana u Srbiji je zabeležen ukupno 51 slučaj zaraze koronavirusom, tako da je ukupan broj inficiranih bio 222.

Oba pacijenta su, prema podacima nadležnih, imala i druge hronične bolesti.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here