Budite kreativni i u samoizolaciji

410

Svedoci smo da se ovih dana ceo svet bori sa korona virusom. Kako bismo doprineli smanjenju širenja pandemije, pridržavamo se samoizolacije. Nije nam lako.

Činjenica je da nismo navikli na izolaciju, te ona kod mnogih može da izazove dosadu, anksioznost, čak i depresiju. Šta možete korisno da uradite kako biste sačuvali mir i duhovnu snagu?

Čitajte!

Konačno imate vremena da pročitate neke od onih knjiga koje ste kupili ili davno pozajmili, a zbog previše obaveza niste stigli da ih otvorite ili pročitate do kraja.

Vežbajte!

Prednost vežbanja u kući je da sami birate vreme početka treninga, a na vama je i izbor muzike. Poboljšaćete kordinaciju tela, a u vežbanju vam se mogu priključiti i vaši ukućani, što je sjajna prilika za dobru zabavu.

Pišite dnevnik!

Pogledajte se u ogledalo  i zapišite sve što vam leži na duši. Kako se osećate? Na čemu ste zahvalni? Šta vam je najvažnije u životu? Postavljajte sebi pitanja s kojima se sada konačno možete suočiti… Ukoliko budete iskreni, možda naučite i nešto novo o sebi.

 

Pišite knjigu!

Preispitajte sebe jer možda imate neku dobru priču koju želite da podelite s drugima. Možda ste smislili neku pustolovinu o kojoj do sada nikome ništa niste rekli… ili u vama čuči skriveni pesnik.

Posmatrajte ptice, oblake, zalazak sunca!

U samoizolaciji otvorite terasu i udišite proleće i sunčevu svetlost. Posmatrajte ptice koje lete iznad vašeg prozora i upoznajte se s njima! Posmatrajte oblake, pahulje snega, zalazak sunca… toliko toga što smo do sada uzimali zdravo za gotovo, a što čini suštinu života.

Meditirajte!

Sada je pravo vreme za pronalazak mira. To je takođe sjajna priprema za svakodnevicu koja će doći kada korona prođe.

Učite strane jezike!

Na internetu možete pronaći bezbroj, čak i besplatnih onlajn kurseva stranih jezika koji će vam omogućiti da proširite svoje vidike.

Naučite nešto što drugi ne znaju!

Koliko brzo možete izgovoriti abecedu unazad? Koliko je vruća sredina Sunca? Vežbe za mozak su uvek dobre jer ko zna, možda se možete pripremati za neki kviz ili pak za Ginisovu knjigu rekorda…

Tvitujte!

Kada ste poslednji put bili na Tviteru? Na toj društvenoj mreži možete pronaći neverovatne, duhovite i dirljive misli koje će vas sigurno inspirisati! Osim toga, ako ne želite da pišete knjigu, ovde možete izbaciti iz sebe sve ono što vas muči.

Očistite uglove u svom domu!

Kada ste poslednji put počistilaži iza kreveta? A i proleće je stiglo te je vreme za generalno prolećno čišćenje. Kad ćete, ako ne sad?

Crtajte, slikajte, fotografišite, dizajnirajte!

Naslikajte nešto što vam se davno vrzma po glavi ili što vidite sa prozora, dizajnirajte vaš omiljeni odevni predmet, nacrtajte portrete svojih najbližih, ili bar njihove karikature. Fotografišite predmete, ručak koji ste skuvali, hleb koji ste umesili, vaše bližnje… Možda se u vama krije umetnik, a vi to niste znali.

Kontaktirajte one koje davno niste čuli!

Iako smo u izolaciji, moderna tehnologija omogućila nam je različite vidove komunikacije. Možda će vam upravo samoizolacija pomoći da se čujete sa nekim sa kim se davno niste čuli ili vas pak pomiriti sa nekim s kim ste već zaboravili oko čega ste se posvađali.

Kuvajte zdravo!

Eto vam je prilike da se konačno i vi zdravo hranite. Dok ste išli na posao uglavnom ste jeli u pekarama i brzu hranu, a sada možete skuvati sebi i svojoj porodici ručak od zdravih namirnica ili umesiti tradicionalni hleb. Telo će se tome obradovati, a i vaši ukućani.

Provetravajte!

Obavezno treba redovno provetravati dom. Najbolje tri do četiri puta dnevno i to 10 do 15 minuta. To je dobro za stan, raspoloženje i jak imunitet.

Nadamo se da smo vam pomogli da vam vreme u samoizolaciji pomogne da izvučete neke pouke, duhovno se uzdignete i otvorite nove vidike.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here