Najnoviji film Polanskog otvara besplatan onlajn filmski festival “Moj off”

563
Festival MOJ OFF samo na MOJOFF.NET od 27.03.2020. do 10.04.2020.

Najnovije filmsko ostvarenje „Optužujem“ reditelja Romana Polanskog obrađuje temu čuvene afere Drajfus s kraja XIX veka koja je duboko podelila francusko društvo. Upravo ovaj film otvoriće prvi besplatan Online filmski festival – MOJ OFF, u petak 27.03. u 21h, na sajtu mojoff.net.

Afera Drajfus je politički skandal, koji je izazvao duboke podele društva od 1894. do 1906. godine u Francuskoj. Drajfus je jevrejski oficir osuđen na doživotno zatočeništvo na Đavoljem ostrvu zboj špijunaže u korist Nemačke, ali je nakon nekoliko godine oslobođen svih optužbi. Danas je afera Drajfus sinonim za nepravedno optužene i osuđene nevine ljude širom sveta.

[wonderplugin_slider id=154]

Afera Drajfus prepoznatljiva je do današnjih dana, zahvaljujući francuskom piscu Emilu Zoli koji je 1898. godine uputio otvoreno pismo pismo predsedniku republike i to na naslovnoj strani lista „Oror“ pod naslovon „Optužujem“. U njemu je Zola izneo javne optužbe na račun reakcionarnih predstavnika vojske koji su koristili lažna dokumenta kako bi sakrili pravog krivca. Zola je zbog ovog pisma osuđen na zatvorsku kaznu, ali je uspeo da je izbegne begom u Englesku.

Drama „Optužujem“ snimljena na osnovu istoimenog romana britanskog pisca Roberta Harisa, sa kojim je Polanski već sarađivao na filmu „Pisac iz senke“ (2010.). Priča filma prati život mladog francuski oficir jevrejskog porekla Alfreda Drajfusa koji je 1895. osuđen na doživotno zatočeništvo na Đavoljem ostrvu.

Među svedocima njegovog poniženja našao se i major Žorž Pikar koji nakon što je promovisan u načelnika kontraobaveštajne službe, otkriva da se vojne tajne i dalje odaju Nemcima i potom i sam lično upada u opasnu mrežu prevara koje postaju pretnja, ne samo njegovoj časti nego i njegovom životu.

U ulozi istorijske ličnosti, francuskog oficira Žorža Pikara koji je rizikovao život i karijeru boreći se da obelodani istinu o Drajfusu, našao se poznati francuski glumac Žan Dižarden dobitnik nagrade Oskar (“Umetnik”). U ostalim ulogama: Emmanuelle Seigner, Louis Garrel, Mathieu Amalric i drugi.

Svetska premijera filmskog ostvarenja „Optužujem“ bila je na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji, na kom je Polanski osvojio Srebrnog lava – Gran pri žirija i FIPRESCI nagradu žirija i 3 Cezar nagrade (za režiju, adaptirani scenario i kostim). Domaća premijera  filma bila je na 48. FEST-u.

Na najnovijem virtuelnom filmskom festivalu MOJ OFF publika iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine moći će sada i online premijerno da pogleda ostvarenje Polanskog. Pored ostvarenja Polanskog, publika će imati priliku da na jednoj virtuelnoj „lokaciji“ pogleda 65 igranih i dokumentarna ostvarenja, među kojima i naslove namenjene deci i tinejdžerima.

Snimljeni u različitim svetskim produkcijama i koprodukcijama izdvojeni filmovi biće podeljeni u pet programskih celina – Velikani filma, Kids fest predstavlja, Porodična avantura, Dokumentarni vrhunci, kao i program Viđeno neviđeno.

https://www.youtube.com/watch?v=o6S_kAkkaI0&feature=emb_title

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here