Da li da vakcinišem dete, ko ima pravo na moratorijum kredita – ovo su odgovori na najčešće dileme

1180
Foto: Pixabay, ilustracija

Nova pravila ponašanja i nove dileme to nam je donelo vreme epidemije. Šta se sme, a šta obavezno odlaže u doba korone?


Gde će dete ako se roditelji razbole i moraju u kolektivni smeštaj?

Još nije precizirano ko će voditi računa o zdravoj deci čija se oba roditelja ili samohrani roditelj razboli. Izvesno je da deca, ukoliko nisu pozitivna na korona virus, sigurno ne idu s roditeljima, a ako jesu – zavisi od njihovih godina. Do sada je zabeležen jedan slučaj gde su oba roditelja obolela od kovida-19 i tada su lekari, uz saglasnost majke, dete odvezli kod rođaka.

Da li sada da vakcinišem dete?

Redovna vakcinacija dece prema zvaničnom kalendaru imunizacije ne sme da se prekida, nedvosmislen je stav stručnjaka. Odziv na vakcinaciju je u ovom trenutku očekivano manji, ali nakon reorganizacije primarne zdravstvene zaštite vakcinacija će se sprovoditi nesmetano, kažu nadležni.


Povezane vesti:

JKP „Komunalprojekt“ nastavlja da dezinfekcijom ulica

Da li je korona virus opasan za mlade?

Nove žrtve Kovida-19 u Srbiji, najviši rast broja zaraženih, Vlada uvela nove mere


Šta ako zaposleni mora u samoizolaciju?

Zaposleni koji je u samoizolaciji mora da dobije rešenje od države o tome i ima pravo na platu, ali je ona kao da je bio na bolovanju – 65 odsto. Prvih 30 dana odsustva plaća poslodavac, a od 31. dana Republički fond za zdravstveno osiguranje. Ipak, pravo na ovu naknadu nemaju oni koji nisu u radnom odnosu, tj. nemaju ugovor o radu.

[wonderplugin_slider id=64]

 

 

Da li imam pravo na novčanu nadoknadu ako dobijem otkaz tokom vanrednog stanja?

Oni koji dobiju otkaz, imaju pravo na novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti. To znači da pravo na novčanu naknadu ima zaposleni na neodređeno vreme koji je proglašen tehnološkim viškom, zaposleni na određeno vreme, kao i lice koje po osnovu ugovora obavljalo privremene i povremene poslove, a koje je u periodu od najmanje 12 meseci neprekidno ili s prekidima u poslednjih 18 meseci bilo u osiguranju.

Da li moram da brišem fiskalnu kasu iz registra ukoliko privremeno zatvorim radnju?

Vlasnici koji privremeno zatvaraju svoje maloprodajne objekte ne bi trebalo da se brišu iz registra. Izuzetak je ako privremeni prekid registruju u APR-u. Privredni subjekti koji zbog uvedenog vanrednog stanja privremeno prestaju s radom o tome mogu da obaveste nadležne poreske uprave elektronskim putem. Takođe, neophodno je i da na vidnom mestu istaknu obaveštenje da objekat ili deo objekta ne radi.

Ko ima pravo na moratorijum na kredit?

Odluku o tome da li žele da stopiraju plaćanje kredita građani moraju da donesu do 31. marta. Oni koji ne obaveste banku, automatski pristaju na zastoj u plaćanju u narednih 90 dana. Treba znati i da postoji mogućnost da dužnik promeni odluku – odnosno da plati jednu ratu, ali narednog meseca ipak odluči da napravi pauzu. U tom slučaju i za njega će važiti pravila moratorijuma.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here