Poljoprivredno gazdinstvo Gajić – Kvalitet i ljubav prema uzgoju biljaka ispred kvantiteta

4614
Dejan i Isidora/Foto: Facebook pg gajic

Ljubav prema životu u prirodi, uzgoju biljaka, njihovom proučavanju i neprekidnom učenju motivisali su Dejana Gajića iz Malog Bača da se odluči za povrtarstvo. U ovom poslu prati ga devojka Isidora Mrđanov, piše „eKapija“.


Uzgoj povrća i sadnju belog luka započeli su 2017. godine, a nakon toga 2018. godine prvi put su sadili papriku, da bi 2019. godine proširili proizvodnju sa paradajzom i kupusom.

– Poljoprivreda na prvi pogled deluje kao nezanimljiv posao, sadiš, okopavaš, previše radiš, obereš, prodaš i to je to. Međutim, poljoprivreda, konkretno povrtarstvo u ovom slučaju, pruža mnoštvo saznanja i zanimljivosti, kroz taj period životnog veka biljke, gde ako samo malo uključite kreativnost i interesovanje, ceo posao, pa čak i veoma težak fizički rad, dobijaju sasvim drugu dimenziju koju vam ne može pružiti nijedan drugi posao – kaže Dejan za eKapiju.

Ovaj mladi par ne obrađuje velike površine, jer su se orijentisali tako da proizvode manje količine, ali što je moguće kvalitetnije, kao i da većinu posla obave sami. Ne unajmljuju radnike, a u pomoć im, kada zatreba, priteknu porodica i rodbina.

– Za ove dve godine smo ostvarivali uglavnom dobre prinose, s tim što mi to malo drugačije na našem gazdinstvu računamo, jer se fokusiramo na kvalitet samih proizvoda, pa nam je kvantitet u drugom planu. Vodimo se tom parolom da bude i manji konačan prinos, ali da to što namenimo tržistu bude zaista kvalitetno – napominje Gajić.

Proizvode plasiraju na lokalnom tržištu, u krugu od 70 kilometara, odnosno od njive do kućnog praga.

Minimalne sigurne cene najveći problem

Kako navodi Dejan, jedini problem sa kojim se suočavaju je činjenica da ne postoji za svaku biljnu svrstu siguran otkup, po realnoj i sigurnoj ceni.

– Za neke postoji, za neke ne, ali se uglavnom svodi na to da su sigurne cene minimalne i da se proizvodnja jedva isplati po tim cenama. Zbog toga moramo da se trudimo na svakom koraku da što više proizvoda prodamo na „malo“, jer tako možemo da ostvarimo mnogo bolje rezultate – navodi ovaj mladi povrtar.

Smatra da je kod nas sistem otkupa proizvoda još nedorečen i da se sve svodi na kraju na snalažljivost i „tržišnu gimnastiku“.

– Mnogo bolje bi bilo da se svake godine unapred odrede sigurne cene proizvoda i da proizvođač može pre ulaska u investiciju da isplanira proizvodnju i da napravi neki svoj biznis plan i upošte strategiju razvoja svog gazdinstva – smatra Dejan.

Zadovoljan je podrškom mladim poljoprivrednicima, jer, kako kaže, postoji zaista dosta konkursa, refundacija, kako na državnom, tako i na pokrajinskom i na lokalnom nivou, koje su vetar u leđa.

– Kada bi se pored toga još uredilo i tržište i otkup, poljoprivreda bi doživela neverovatan procvat, a pored toga i sela bi oživela – veruje sagovornik portala „eKapija“.

Na početku potrebno napraviti detaljan plan

Dejan i Isidora planiraju da dosadašnji način rada dovedu na viši nivo, kako kvalitetom tako i prinosom, kako bi biljci obezbedili bolje uslove za život, a sebi olakšali način proizvodnje.

– Osim toga, planovi za budućnost su postavljanje dela proizvodnje u zaštićen prostor, uvođenje nekih novih kultura, pa možda čak i proširenje delatnosti sa povrtarstva i na cvećarstvo, voćarstvo, a vrlo verovatno da ćemo pokrenuti i odeljak za organsku proizvodnju. Strpljivo i vredno, a rezultati se vide na kraju svakog dana – ističe Gajić.

Početnike savetuje da pre bilo koje investicije prvo naprave što je moguće detaljniji plan, dobro prouče ekonomske i radne zahteve biljke, stave na papir maksimalne moguće troškove i minimalni moguć prihod i tek onda donesu zaključak da li se pronalaze u toj računici ili ne.

– To je jedini način da ne dođe do brzog razočarenja u posao, a sve preko toga što se ostvari doneće veliko samopouzdanje i volju za narednu godinu – poručuje Dejan Gajić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here