Deo radnika Jure od jutros u štrajku zbog pojave koronavirusa među zaposlenima

815
Foto: Beta

Grupa radnika južnokorejske firme “Jura” u Leskovcu, gde je potvrđen jedan slučaj zaraženog virusom korona, dva sumnjiva na koronu, a 70 upućeno u samoizolaciju, od jutros je ispred fabrike, u štrajku, zbog poziva menadžmenta da dođu na posao.


Jedan od članova Saveta radnika Predrag Stojanović obavestio je novinare da su među okupljenim radnici iz prve smene, ali da ima i drugih, koji su došli da se pridruže protestu.

„Očekujemo da se pojave lideri, menadžeri i rukovodstvo firme, da pozovu nekoliko predstavnika radnika i da nam pruže mogućnost da iznesemo svoj zahtev: momentalni prekid rada u trajanju od 15 dana, uz praćenje aktuelne epidemiološke situacije. Ukoliko nam se uprava kompanije ne obrati, mi ćemo se dogovoriti da idemo svojim kućama i samoinicijativno obustavimo rad tokom naredne dve nedelje“, rekao je Stojanović.

„Sloga“: Da se radnici odmah pošalju na plaćeno odsustvo do kraja pandemije

Kako je saopšteno iz Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, radnici koji štrajkuju u narednih 14 dana neće dolaziti na posao, ukoliko im se niko od nadležnih ne obrati.

“Sloga” traži da se radnici odmah pošalju na plaćeno odsustvo do kraja pandemije jer, kako tvrde, nema zdravstvenih uslova za rad u njenim pogonima.

„Ujedno još jednom pozivamo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić da odmah intervenišu i spreče rad koji je u suprotnosti sa epidemiološkom situacijom, jer će u suprotnom snositi punu odgovornost ukoliko se radnici i njihove porodice razbole“, navodi „Sloga“.

U međuvremenu su u fabriku počeli da pristižu Korejci i ostali predstavnici menadžmenta, praćeni najpre aplauzima, a potom i zvižducima radnika.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Ni posle dva i po sata čekanja niko nije pokazao želju da se zaposlenima obrati, niti da sa njima razgovara. Prevoznici koji su zaposlene dovezli, u međuvremenu su otišli, pa većina, čak i da je želela, nije mogla da ode kući.

„Moramo ostati složni, uporni i strpljivi. Svesni ste da je u pitanju bezbednost svakog od nas i naših porodica. Ako sada ne pokažemo jedinstvo i ne istrajemo u svom zahtevu, nikada više nećemo imati snagu kolektiva, koja primorava poslodavca da donese važne odluke. Naše kolege u Rači bile su složne, ali je i njihov menadžment drugačiji, pa su dogovor o prekidu rada postigli za 15 minuta. Moraju da nas čuju“, rekao je Stojanović.

On je dodao da ne mogu hiljadama radnika da daju otkaz.

Gotovo odmah nakon njegovog obraćanja, iz jednog u drugi Jurin pogon se uputila kolona od oko 40 ljudi, predvođena jednim od menadžera.


Pogledaj: Mere za poljoprivrednike nisu dovoljno jasne – negde ih kažnjavaju, a negde ne


Okupljen radnici kažu da su to novozaposleni, da nijedan od njih nema lekarsko uverenje i da su danas pozvani, verovatno da bi rukovodstvo kompanije štrajkačima poručilo da nisu nezamenljivi.

Do 9 sati, ili tri časa od početka štrajka, reakcije uprave kompanije nije bilo, a radnici kažu da će pred kapijama dočekati kolege iz druge smene.

Radnici Jure traže od rukovodstva fabrike da im produži odsustvo za još dve nedelje jer se plaše opasnosti od prenošenja korona virusa, nakon što je utvrđeno da je jedna koleginica pozitivna, za osmoro se očekuju rezultati, a više od 70 radnika je u izolaciji po nalogu lekara.

U ovoj fabrici radi 2.800 ljudi.

Radnici “Jure” juče su SMS porukama pozvani da se vrate na posao, iako je ta kompanija dogovorila sa Štabom za vanredne situacije u Leskovcu da se poštuju ranije izdate mere – ne više od 50 radnika na 5.000 metara kvadratnih.

Zbog celokupne epidemiološke situacije, juče je reagovao i Štab za vanredne situacije u Leskovcu, a nakon pregovora, dogovoreno je da se kompanija pridržava ranijih mera, prenose mediji.

Kako je naveo gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, iako lokalna samouprava nema ingerencije da naredi prestanak rada, već samo da da preporuke, reagovali su odmah.

“Činjenično stanje je da imamo jednu osobu koja je zaražena virusom, da su u toku dana još dve osobe došle u bolnicu sa simptomima koji ukazuju na korona virus. Podeljeno je 70 rešenja o samoizolaciji. Insistirali su i pričali o tome da imaju narudžbine koje moraju da isporuče. Mi smo zahtevali da makar na 14 dana prekinu rad, pa da se posle toga sastanemo i vidimo kakva je epidemiološka situacija”, rekao je Cvetanović, a preneli lokalni mediji.

Kako je naveo, rukovodioci te južnokorejske kompanije insistirali su da krene da radi 50 odsto ljudi, odnosno oko 1.500 radnika, ali dogovoreno je da se ispoštuju ranije izdate mere.

“Posle sat i po upornog rada uspeli smo da dogovorimo ono što je Zavod preporučio – 50 radnika na 5.000 metara kvadratnih, sve ostalo nije dozvoljeno. Tako može da ostane, ako epidemiološka situacija ne bude promenjena. Ako se promeni i ti uslovi mogu da budu samo rigidniji. Pratimo situaciju iz sata u sat”, naveo je gradonačelnik Leskovca.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here