Ојачајте ваш имунитет уз помоћ ових 10 намирница

2187
Фото: Canva

Сезона вируса је у пуном јеку па се савети лекара, између осталог, односе на јачање имунитета. Проналажење најбољих решења која вам могу помоћи у превенцији, могу бити врло једноставна и не морају бити скупа.


Сви знамо да је конзумирање намирница које су богате хранљивим материјама и витаминима, добро за наше здравље, али неке од њих су посебно корисне у овом периоду. Ових десет намирница могу сачувати и побољшати ваш имуни систем, и помоћи вам да останете здрави ове зиме.

Ђумбир

Ђумбир има многобројне делотворне ефекте на организам, али да ли сте знали и да је изузетно ефикасан у лечењу кашља и прехладе? Пожељно је узимати га и превентиве ради, а рецепт је једноставан: ољуштите и изрендајте један корен ђумбира, и са соком од два лимуна и 4 кашике меда, помешајте састојке у теглици. Ујутру и увече направите чај тако што ћете три до четити кашичице ове лековите смесе, прелити топлом водом.

Пилећа супа

Истраживања су показала да домаћа пилећа супа садржи једињења која помажу имуном систему да се бори против ране фазе прехладе и грипа, али морате бити упорни – један тањир неће бити довољан!

Спанаћ

Као и кељ, ово зелено поврће садржи пуно антиоксиданата и витамина који штите имуни систем. Осим тога, антиоксиданти у спанац́у штите ензиме који подстичу обнвљање оштец́ених ДНК ћелија, чиме се повец́ава способност тела да се подмлађује.

Печурке

Обавезно уврстите печурке у вашу исхрану јер изузетно јачају имуни систем. Печурке садрже екстра бета глукан који позитивно делује на ослабљени имуни систем, а поред још много позитивних ефеката, такође снижава и ниво холестерола у крви.

Шаргарепа

Шаргарепа садржи три минерала који су кључна за јак имуни систем: гвожђе, цинк и бакар, као и витамине А, Б, Ц и Е, који одржавају функционалност и здравље ћелија, стимулишу производњу белих крвних зрнаца који уништавају бактерије и вирусе, и још много тога.

Какао

Какао је релативно богат полифенолима који делују као снажан антиоксидант. Научно је доказано да какао има позитивно дејство на кардиоваскуларно здравље, функције мозга, добар је и у превенцији рака, а такође изузетно делује и на имуни систем. Црна чоколада је зато изузетно добра за вас, поготово она која садржи висок проценат какаа.

Црни бибер

Иронично је да црни бибер – зачин познат по томе што изазива кијање, има дејство које вас може ослободити управо кијавице и прехладе! Црни бибер садржи високе проценте пиперина, једињења познатог по свом лечењу грознице, а такође ослобађа и од болова.

Бели лук

Сигурно већ знате да је бели лук ваш савезник у борби против вируса и инфекција. Они који га редовно конзумирају, тврде да им прехладе не могу ништа!

Сурутка

Поред тога што јача имунитет, сурутка чисти црева и јетру. Богата је млечном киселином и ензимима, али и високовредним беланчевинама, витаминима, минералима и амино-киселинама. Најбоље је да је купите на пијаци или направите сами, јер се сурутка у праху добија индустријском прерадом млека и тако губи поменуте хранљиве материје.

Лосос

Риба која је изузетно богата витамином Д, протеинима и Омега 3 масним киселинама, које подстичу снагу имуног система. Ови нутријенти су изузетно корисни за организам и помажу у борби против разних инфекција.

Биљни чај

Чај има умирујуц́е дејство и познат је као сјајан куц́ни лек. Помаже код смањивања слузи током прехлада, а истовремено обезбеђује телу адекватну хидратацију. За додатну здравствену корист, пијте зелени или црни чај – оба су испуњена флавоноидима, који делују као снажнан антиоксидант и имају бројне бенефите на људски организам.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here