Pošta će poljoprivrednicima besplatno dostavljati seme za prolećnu setvu?

728
Foto: Petar Ninić

Sve količine semena kukuruza, suncokreta i krmnog bilja koje domaćini, poljoprivrednici, zadruge i zadrugari naruče novosadskom institutu, „Pošta Srbije“ će u optimalnom roku dostavljati na naznačenu adresu, a tu uslugu neće naplaćivati, poručeno iz Kabineta ministra Milana Krkobabića zaduženog za regionalni razvoj, piše „Agroklub“.


Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić saopštio je da će JP „Pošta Srbije“ besplatno isporučivati poljoprivrednicima seme Instituta za ratarstvo i povrtarstvo za prolećnu setvu dok traje vanredno stanje, prenosi se na sajtu Vlade.

Krkobabić je objasnio da je postignut dogovor o tome da pomenuti institut iz Novog Sada otvori namensku telefonsku liniju putem koje će se ovoj ustanovi obraćati poljoprivrednici i zadruge, dok će „Pošta Srbije“ naručene količine semena dostavljati u optimalnom roku.

[wonderplugin_slider id=154]

 

Kukuruz, suncokret i krmno bilje na kućne adrese domaćina

Sve količine semena kukuruza, suncokreta i krmnog bilja koje domaćini, poljoprivrednici, zadruge i zadrugari naruče novosadskom institutu, „Pošta Srbije“ će u optimalnom roku dostavljati na naznačenu adresu, a tu uslugu neće naplaćivati, dok traje vanredno stanje i epidemija virusa korona, utvrdio je i RTS.

„To je deo nastojanja da seoskom stanovništvu, koje građanima Srbije obezbeđuje osnovne životne namirnice i sirovine za njihovu proizvodnju, olakšamo izuzetno važan sezonski posao – prolećnu setvu“, istakao je ministar.


Pogledaj: Traže se HITNE mere Vlade za podršku preduzetnicima!


Naglašeno je da je prepoznat značaj jedne takve inicijative u izazovnim momentima za našu zemlju i doneta je odluka da se, bez naknade, obezbedi domaćinima seme neophodno za setvu, i time pružen aktivni doprinos rešavanju aktuelnih problema u poljoprivredi.

Setva: Semena dovoljno, ali mogući nedostatak pesticida usloviće zakorovljene useve

Podsećamo, setva kukuruza, prema proceni stručnjaka, a na osnovu vremenskih uslova, može da počne u Srbiji. Semena ima dovoljno na tržištu i svi su nabavili ono što su planirali. Međutim, problem može biti jedino nabavka pesticida, zbog sukcesivnog ulaska u državu i zadržavanja na granici, saznajemo od distibutera.

[wonderplugin_slider id=75]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here