Ukupno 435 obolelih u Vojvodini, 54 ozdravilo, 11 preminulo

1146

Od početka epidemiološke krize do jutros, u Vojvodini ima 435 obolelih od Kovid-19, 54 oporavljena pacijenta, 11 umrlih, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Pokrajinske vlade, prvoj koja je organizovana online, a na kojoj su predstavnici Kriznog štaba Pokrajine odgovarali na pitanja novinara poslata mejlom.


Dnevno u Vojvodini bude testirano od 200 do 300 ljudi, a testiranja se obavljaju u Zavodu za javno zdravlje Vojvodine, u Novom Sadu i u dva veterinarska instituta, u Novom Sadu i u Subotici.

U Gerontološkim centrima u Vojvodini, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, nema zaraženih.

U Kliničkom centru Vojvodine (KCV) je 134 pacijenta, na Novosadskom sajmu 176, u Banji Junaković 14, rekao je Mirović.

Saopštavajući podatke o broju pacijenata po okruzima, Mirović je naveo da je u Južnobačkom okrugu 142, u Zapadnobačkom 24, Severnobačkom 41, Južnobanatskom 105, Srednjebanatskom 25, Sremskom 65.

Ukupno testiranih na području Vojvodine od početka krize do jutros je bilo je 3.268.

Odgovarajući na pitanje novinara kako objašnjavaju to što od 9. aprila Krizni štab, niti KCV nije saopštavao podatke o broju pacijenata, Mirović je odgovorio da se sva pitanja „na dnevnom nivou šalju Kriznom štabu Vlade Srbije“.

[wonderplugin_slider id=154]

 

„Mi u Pokrajinskom štabu smo i do sada imali običaj da ne odgovaramo svaki dan na pitanja novinara, već da to činimo jednom ili dva puta nedeljno. Sva dnevna dešavanja se saopštavaju na konferencijama za novinare od 15 časova. Ne možemo svakoga dana da odgovaramo na pitanja novinara, jer su ljudi zauzeti drugim obavezama“, rekao je Mirović, dodajući da Pokrajinski štab šalje saopštenja kada ima značajnih promena u smislu povećanog broja obolelih, smrtnih ishoda.

Na pitanje novinara gde su smeštena deca, čija su oba roditelja zaražena, te se nalaze na lečenju u bolnici ili privremenim bolnicama, Mirović je rekao da su za taj deo zaduženi lokalni krizni štabovi.

„U Vojvodini imamo 45 opština i, kada je reč o zbrinjavanju dece čiji se roditelji nalaze u bolnici ili drugim mestima, poput sajma i banja, o tome lokalni štabovi treba da vode računa. Svaki taj slučaj mora biti posebno razmatran u štabu, posebno ako deca nemaju rodbinu ili nekoga drugog bliskog da budu adekvatno zbrinuta, dok se njihovi roditelji leče“, rekao je on.

Direktor Zavoda za javno zdravlje prof.dr Vladimir Petrović dodao je da je u Vojvodini manji broj dece oboleo, te da su oni na kućnom lečenju.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo dr Zoran Gojković, odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa Banjom Junaković u Apatinu, rekao da je on „spremna prostorno i svim kapacitetima i zaposlenima da pruže podršku i negu.



Kaže da su u toj banji „lakši“ pacijenti, koji ili nemaju simptome, ili jako blage simptome, te da će ta banja I dalje biti privremena izolaciona bolnica za područje Vojvodine.

„Sva oprema je isporučena Banji Junaković još prošle nedelje, svi zaposleni prošli su obuku, nema bojazni da bi bilo ko od njih mogao da bude zaražen, ukoliko naravno poštuju sve propisane protokole“, precizirao je Gojković.

Odgovarajući na pitanje da li pacijenti koji nisu oboleli od Kovida 19, dobijaju svu neophodnu medicinsku, lekarsku pomoć, Gojković je podsetio na podataka koji je, kaže, „izneo prošle nedelje, a to je da je u zdravstvenim ustanovama u Vojvodini od početka krize ukazana lekarska pomoć za više od 50.000 pacijenata, koji nisu oboleli od Kovida 19“.

Tu se, kaže, misli na onkološke, hematološke i druge pacijente.

Na pitanje novinara o broju pacijenata u KCV koji su preminuli, jer im je dijagnostifikovan Kovid 19, odnosno od posledica tog oboljenja su preminuli, te koliko njih je bilo na respiratoru, Gojković je izneo podatke u procentima, po polu I starosti.

„Među preminulima je 71,4 odsto muškaraca, 26 odsto ženskog pola, nemamo pacijenata mlađih od 50 godina. Umrlih koji su starosti od 50 do 59 godina je 21,4 odsto, od 60 do 69 godina je 28,6 odsto, od 70 do 79 godina je 28,6 odsto. Tri odsto je pacijenata koji su starosti preko 80 godina. Svi ti pacijenti su imali ozbiljne komorbiritete, svi su bili na mehaničkoj ventilaciji. U poslednja 24 sata imamo tri pacijenta skinuta sa respiratora i njihovo zdravstveno stanje je značajno bolje, ali i dalje je teška bitka“, rekao je Gojković.

[wonderplugin_slider id=174]

 

Igor Mirović je, na novinarska pitanja o tačnom broju obolelih po gradovima rekao da „insistira na tome da direktno ne govore za svaki pojedinačni grad postotak, jer je to preporuka epidemiologa“.

U kompletnom zdravstvenom sektoru Vojvodine ima 69 pozitivnih, od toga su dva zdravstvena radnika u teškom opštem stanju duži vremenski period, rekao je sekretar Gojković.

„Ostali se oporavljaju, veliki deo se vratio na posao, ostali su u bolnicama ili privremenim bolnicama, tj. nema onih u kućnoj izolaciji“, rekao je Gojković.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here