Vučić najavio otvaranje: Prve radnje već od utorka, kafići i restorani početkom maja

Od utorka policijski čas počinje od 18 časova, i penzioneri će moći da izlaze

2771

Ako sve bude išlo kako je išlo u subotu, počinje uskoro otvaranje radnji i ostalih objekata, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u gostovanju na TV Pink.

Kako je objasnio, od utorka će biti otvorene zanatske radnje, obućari, krojači, automehaničari, prodavnice tehničke robe, građevinskog materijala…

Druge radnje biće otvorene od 27. aprila ako imaju manje od 300 kvadrata. Tu se radi o frizerskim salonima i salonima lepote, teretanama, ali će za njih morati da bude obezbeđena posebna zaštita.


Pročitaj više:

Kon: Virus u Srbiji usporava, ublažavanje mera posle Vaskrsa

Neće biti povratka u škole do kraja školske godine


Ne mogu da kažem da li virus slabi ili ne, ne razumem se u to. Važno je da slušamo struku. Dobio sam rezultate i dela testova posle 15 časova“, kaže predsednik Vučić objašnjavajući da se pojedini delovi Srbije umiruju, da je Beograd sve bolji.

Ali, dodaje da i dalje postoje problemi u okolini Niša.

Dodaje i da je svuda gde je bio priliv ljudi iz iostanstva postojao veći problem.

Kako predsednik navodi, ići će se na ublažavanje mera, a prva mera je skraćenje policijskog časa koji od utorka počinje od 18 časova.

“Ostavljamo sat vremena duže za prodavnice I apoteke, da mogu da rade. Važan sat dajemo više za rad, ne ugrožavajući ono što smo uradili”, kaže predsednik.

Za penzionere biće obezbeđen period od 18 do 01 čas posle ponoći – utorak, petak i nedelja, najviše pola sata.

“Penzioneri će od 18 do 01 imati mogućnost da izaberu svojih pola sata za šetnju. Cilj nam je da izbegnemo da svih 1,5 do 1,7 miliona penzionera bude u isto vreme na ulicama”, objasnio je Vučić dodajući da će ostati dosadašnje pravilo za odlazak u prodavnicu za penzionere.

Narednih nedelja, penzionerima će možda biti omogućeno svaki dan da izlaze u tom periodu.

Od utorka se otvaraju sve zanatske radnje, a sve druge radnje od 27. aprila.

Prema rečima predsednika, pacjenti koji dolaze na lečenje su blaži slučajevi, što nije bio slučaj na početku epidemije.

„Veliki broj lekara i medicinskog osoblja je preuzeo veliki teret na sebe, imate i one koji su izbegavali“; kaže predsednik i dodaje da je vojska uhvatila tri osobe zaposlene u jednom staračkom domu koje su pokušale da pobegnu.

Kako predsednk kaže da mnoge zemlje nameštaju svoje rezultate u broju mrtvih i zaraženih, objašnjavajući da su to uglavnom turističke destinacije. Sa druge strane u našoj državi kao žrtva koronavirusa smatra se svako ko je umro dok je bio pozitivan na koronavirus, jer je sam vrius ubrzao taj proces ukoliko je u pitanju starija osoba ili osoba sa hroničnim bolestima.

Na pitanje kako se oseća jer mu je sin Danilo zaražen, kaže da je srećan što je on vrlo dobro.

„Srećan sam što je Danilo vrlo dobro“, kaže predsednik i navodi da je zahvalan svima koji su pružali podršku i dodaje da se Danilo zarazio nakon što je pomagao starijim sugrađanima, u periodu kada bi završio sa tim obavezama i bio sa svojim prijateljima.

Kaže da je Makron ponovio „malo tvrđe“ njegove reči, a video je i druge ljude koji se razumeju u geopolitiku. a koji takođe govore da dan posle koronavirusa neće ličiti na dan pre. Kako navodi prijateljstvo sa Kinom nećemo raskidati bez obzira šta se govori.

„Pišite šta hoćete, moj posao je da obezbedim da moj narod ne bira ko će biti priključen na respirator, a ko neće. Nije moj posao da se dodvorim svetskim zvaničnicima“, kaže predsednik i objašnjava da razume nervozu.

Kaže i da nismo blizu tom scenariju da se bira između pacijenata koji će biti priključeni na respirator, a samo na severu države imamo 150 slobodnih respiratora, dok u Nišu samo u Kliničkom centru ima 68 slobodnih.

Na pitanje kako komentariše navode hrtvatskih medija da je „gore zlo od kovida“, on odgovara da mu to prija.

„Ja im verujem“, kaže predsednik navodeći da to ne kaže Hrvatski narod i da imamo pristojne odnose sa regionom.

Kaže i da je zahvalan partrijarhu Irineju, ali i da razume vernike.

„Da diramo nikoga nećemo, ali molimo ljude da ostanu kod kuće“, kaže predsednik.

Od prvog maja razmatraće se i delimično otvaranje međugradskog saobraćaja, kao i restorana i kafća, ali samo ako struka to dozvoli.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here