Пивнице: Некад једно од најразвијенијих села у СФРЈ, а данас?

Пивнице - некад и сад

20360

Пивнице некад

Пивнице су некада биле синоним квалитетног развоја села у СФРЈ. У Пивницама је живело више од 6000 људи. Статистика је говорила да се у Пивницама за годину дана произведе хране колико је било довољно за месец дана да се исхране сви становници СФРЈ (22 милиона). У Пивницама се одржавао део традиционалног Новосадског сајма пољопривреде (свињогојство). Ово место је имало свој препознатљив бренд „Пивнички сир“, који се више не производи у Пивницама.

Како би упоредили стање у Пивницама данас и пре 60 година погледајте емисију у Пивницама забележену камерама РТВ Нови Сад.

Пивнице данас

А данас? Пивнице се данас суочавају са великим проблемом наглог пада броја становништва и то је последица општег стања у друштву. У задњих петнаестак година велики број Пивничана се одселио у иностранство, као и у веће градове у Србији. Број становника опада годишње за 1-2%.

Уколико се ова тенденција настави, за двадесетак година ће у Пивницама број становника износити око 2000, док је средином 20. века то било преко 6000. Према прелиминарним резултатима пописа из 2011. године у Пивницама живи 3337 становника и то Срба 586, Словака 2523, Рома 146 и осталих 82. Вероватно би број становника био знатно мањи да се у протеклих неколико година у Пивнице није доселио већи број Рома из околних насеља као и из иностранства (у питању су Роми који су депортовани из земаља чланица ЕУ).

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here