Protiv rijalitija 30.000 ljudi

966

U poslednja 24 sata onlajn peticiju kojom se traži zabrana snimanja rijaliti programa potpisalo je 30.000 građana, saopštilo je Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ).


Kako je navedeno, televizije Pink i Hepi tokom pandemije korona virusa direktno emituju rijaliti programe koji se snimaju uz učešće više od pet osoba, čime se krši zabrana okupljanja.

Istovremeno, podseća UZUZ, u toku pandemije u rijaliti su ulazile nove osobe, čime je direktno ugrožavano zdravlje učesnika i poslata poruka da je kršenje propisa dozvoljeno.

[wonderplugin_slider id=136]

 

Peticijom se traži zabrana snimanja rijaliti programa u skladu sa postojećim važećim propisima, kao i ispunjavanje obaveze da televizije sa nacionalnom frekvencijom dnevno u periodu od osam do 22 časa emituju minimum jedan sat naučno-obrazovnog programa, jedan sat kulturno-umetničkog programa, jedan sat dokumentarnog programa, pola sata programa za decu, i pola sata programa za maloletnike.

„Ostaće zabeleženo da je u periodima kada je bilo zabranjeno prisustvo novinara na konferencijama za štampu na kojima se stanovištvo informisalo o pandemiji, to isto pravo okupljanja dozvoljavano privatnim televizijama u rijaliti programima, u kojima se krši zakon“, ističe UZUZ.

To udruženje podseća da se u Skupštini nalazi predlog zakona o ograničavanju emitovanja rijalitija, koji je svojim potpisima podržalo više od 42.000 građana i o kome bi poslanici morali da odlučuju čim ponovo počnu sa radom.

Pored UZUZ, pokretači peticije su i organizacije Kreni – promeni i Srbija u pokretu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here