Šarčević: Proslava male mature u školama

683
Mladen Šarčević Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

„Jutros smo imali sastanak zajedničkih kriznih štabova i potvrđeno je da će se 11. maja otvoriti vrtići, takođe i delovi osnovnih škola za rad sa decom od prvog do četvrtog razreda onih roditelja koji moraju da idu na posao a ta deca i dalje ne mogu da ostanu sama kod kuće. Mi za to imamo resurse, to podrazumeva rad u malim grupama uz velike bezbednosne procedure koje ćemo ovih dana napisati,“, rekao je za televiziju „Pink“ ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je naglasio da već tri dana „snimaju stanje“, budući da su upite poslali svim školama preko razrednih starešnina i vaspitača.

– Imaćemo u četvrtak ujutru sve podatke. Na osnovu tih podataka ćemo formirati grupe. Grupe koje u vrtićima slušaju obavezan predškolski pripremni program ne moraju da dolaze jer oni imaju onlajn nastavu i oni će kao i osnovci završiti sa nastavom do kraja maja. Isto se do kraja maja završava nastava i za srednjoškolce. Mi decu ne vraćamo u učionice u obimu punog odeljenja. Vaspitne grupe koje budemo sada pravili po uzrastima po vrtićima, biće mnogo manje nego što je uobičajeno a to je najmanje 50 odsto. Proveravaćemo, tačnije tražićemo od roditelja da li poslodavac insistira da nastave da rade uživo ili na daljinu i da li su se snašli na neki drugi način – rekao je ministar.

– Dakle, to je ozbiljan posao i jako ozbiljan tim. Imaćemo ponovni sastanak u četvrtak u 12.30 u zgradi Vlade Srbije, kada ćemo sve ovo što smo danas dali kao zadatke okupiti, formulisati i pripremiti seriju uputstava za sve. Beograd je, recimo, već sredio sa Institutom za biocide i medicinsku ekologiju više od pola ustanova predškolskih, a sada ćemo uraditi to na nivou cele Srbije, dakle dezinfikovaćemo i predškolske ustanove i zgrade osnovih škola. Takođe, plan za održavanje higijene i dezinfekciju ustanova ćemo formirati zajedno sa Kriznim štabom u pet gradova, odakle će sve školske ustanove i fakulteti moći da uzimaju ta sredstva prema listama koje smo odredili. Biće jedan centar u Beogradu, zatim u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i Kraljevu. Oni će regionalno pokrivati ove potrebe – objasnio je on.

„Zadovljan sam funkcionisanjem onlajn nastave“

Studetni će se vratiti u junski ispitni rok u punom kapacitetu, rekao je ministar.

– S tim što studenti mogu još sredinom maja u malim grupama da rade određene apsolventske obaveze, određene vežbe za tehničke ili medicinske studije. Imamo i rok ispitni studentski koji je bio u aprilu koji ćemo ponuditi kao kompenzaciju za drugu polovinu maja. To je jedan bezbedan pristup koji možemo lako da izvedemo uz takođe dezinfekciju zgrada. Važno je da je julski rok već nešto što ulazi u normalan kolosek. Takođe i studentski domovi se čiste i dezinfikuju. Mnogi su to već i uradili, ostaje nam da se posle praznika to desi i u Nišu, Kosovskoj Mitrovici, da ponudimo druge alternative i da obrazovni sistem krene punom parom – rekao je Šarčević.

O ocenjivanju osnovaca

S druge strane, podsetio je da se najveći broj osnovaca neće vratiti u škole.

– Zakon kaže da se ocena daje cele godine. Ako smo imali polugođe kao redovnu ocenu, zaključnu, onda je to 50 odsto ocene. Ako smo imali da je treće tromesečje prekinuto u martu, onda smo promenili pravilnik o broju ocena samo i onda smo i treće tromesečje legalizovali. To je onda negde oko 70 do 75 odsto ocene. Nedostaju ocene iz poslednjeg perioda. Kod starijih razreda, jedan broj učenika će ili imati zaključne ocene koje ima ili će moći da dođe individualno i da pokaže da je u ovom periodu značajno učio i napredovao. Takođe, ona deca koja su imala slabe ocene, iskoristiće šansu koja im se daje, a to je individualni dolazak. Svi ostali moraju da se potrude da bi se te ocene zaključile, ali ima razumevanja a nema poklanjanja – rekao je ministar.

O studentima i njihovim obavezama

Kada su u pitanju završni razredi i mali i veliki maturanti, skoro sve evropske zemlje pozivaju ih na rad već 11. maja, rekao je on.

– Mi smo uradili to onlajn, ali ćemo uraditi pripremu za maturu i sve to pomeramo tamo za drugu polovinu juna kada će sve biti bezbednije, gde neće biti gužvi i gde ćemo imati kontrolisane uslove. Mi ćemo do kraja maja završiti onlajn nastavu na jako dobar način, time što smo uštedeli vreme od dela uskršnjeg rasputa i nekih subota i zato smo jun ostavili čist. U junu može jako dobro da se organizujemo, imaćemo prijemne od 5. do 10. ili 11. za nadarene đake za gimnazije. Tako da sve ono što je planirano ide u punom kapacitetu, nijedno dete neće biti oštećeno.


Pogledaj: Vrtići počinju da rade od 11. maja


Ministar je rekao da je zadovoljan sprovođenjem onlajn nastave.

– Gledajući region, neko nije imao ništa ili je imao samo nešto. Mi smo podigli i prvi i drugi ciklus osnovne škole u potpunosti, podigli smo sve srednje škole, sve manjine su imale nastavu na svojim jezicima i kompetno fakultet i strukovno obrazovanje. Mi smo dva tv kanala imali, ali i saradnju sa RTV Vojvodine, sa lokalnim stanicama zbog manjina i uradili smo jedan veliki posao – naglasio je.

Mali maturanti će verovatno imati proslave u školama

Ministar je dodao da o maturskim ekskurzijama ne može da govori osim da će razgovarati sa Ministarstvom trgovine i turizma da, ako je neko uplatio novac, da se on pretvori u vaučere, vrati ili iskoristi za neko od putovanja u budućnosti.

– Kada je u pitanju planiranja ekskurzija za narednu godinu, ako bude u mogućnosti svakako to će biti isključivo Srbija. Ona je i do sada bila destinacija osim maturantima, a sada će i njima biti to jedina destinacija. Kada govorimo o malim maturantima i maturskim večerima, oni mogu da slave u školi. Mnoge škole to i rade. Neću da kažem da toga neće biti, daleko je kraj juna i u nekom obimu bih voleo da njima to omogućimo, ako bude bilo bezbedno – zaključio je Šarčević.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here