Čudesne tvrđave na Dunavu

861
Фото: Давид Благојевић

Na Dunavu su u srednjem veku podignuta brojna utvrđenja koja su služila za odbranu. Danas su pravo turističko i kulturno blago.


Krenimo Dunavom, na plovidbu dugu 200 stanica! Prva stanica Bač, jedna od najstarijih tvrđava u Srbiji. Građena je u 14. veku. Jedinstven je primer saglasja arhitekture i predela. Čitava Bačka po njoj je dobila ime, a sada ima Evropsku nagradu za koncepciju obnove.

Slede poznata i manje poznata utvrđenja, čudesan svet umetnosti građenja, legendi, narodnih predanja, zapisa putopisaca.

„Dunav i tvrđave na Dunavu su naše veliko bogatstvo i podsetio bih da je najduži plovni tok Dunava u Evropi baš kroz Srbiju. U knjizi pominjemo svih 12 (tvrđava) za koje se zna da su postojale na Dunavu i ono što je veoma važno to je da se ulaže i obnavljaju se tvrđave“, objašnjava Zoran Kolundžija, izdavač.

Mnogima će neke tvrđave biti pravo otkriće. Recimo Pontes, jedno od čuda rimske arhitekture i najveći most u antici. I Ram. Po jednoj legendi osnovao ga je Rem da bi neko naselje dobilo i njegovo ime, kao što je po popularnijem bratu Romulu nazvan Rim. Tu je kao carinik, zamislite, radio Vuk Karadžić.

„Novi važan turistički potencijal i mi gledamo da to maksimalno iskoristimo. Prvo obiđu Ramsku tvrđavu i onda idu na Srebrno jezero i obilaze druge destinacije, tako da ja očekujem da ove godine imamo desetak hiljada posetilaca“, kaže Dragan Milić, predsednik Opštine Veliko Gradište.

Među poznate tvrđave s novim zanimljivostima na ovim stranicama su Petrovaradinska, jedno od najboljih ostvarenja evropske barokne vojne arhitekture koje je do danas u celosti sačuvano, potom Golubačka, Smederevska, Zemunska, Beogradska tvrđava.

Tvrđave su bile mesta sukoba, građene na razmeđi civilizacija, često nepomirljivih kultura. Danas su upravo suprotno, mesta susreta.

Beogradska tvrđava je dobar primer za to i kao pozornica manifestacija kulture, sporta, razonode.


Pogledaj: Kad sve ovo prođe, idemo u Bač

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here