Evropa pod karantinom skromno obeležava Dan pobede

231
Foto: Tanjug (AP Photo/Markus Schreiber)

U Srbiji i svetu i ove se godine na današnji dan obeležava godišnjica završetka Drugog svetskog rata u Evropi i pobeda nad fašizmom, 9. maj, ali će ovogodišnja, 75, biti obeležena znatno skromnije nego ranijih godina, pošto su u većini zemalja na snazi restriktivne mere zbog epidemije korona virusa.


Događaji koji podrazumevaju veliki broj ljudi kako bi se obeležio Dan pobede nad fašizmom otkazani su, svedeni na skromniji nivo ili je njihovo organizovanje premeštano kako bi se osiguralo poštovanje mera socijalnog distanciranja.

Povodom 9. maja, pripadnici Garde Vojske Srbije juče su izvršili počasnu paljbu sa Savske terase na Kalemegdanu ispaljivanjem deset plotuna iz artiljerijskih oružja.

Danas će biti puštena u promet i prigodna marka u čast obeležavanja tog jubileja i kao podsećanje na doprinos Srbije u pobedi nad fašizmom i velike žrtve koje je u toj borbi podnela.

Zahvaljujući inicijativi predsednika Aleksandra Vučića i predlogu ministra Zorana Đorđevića, Srbija će biti prva zemlja u svetu koja je izdala poštanske marke i koverte u čast Dana pobede i Besmrtnog puka.

Američki predsednik Donald Tramp, u pratnji supruge Melanije i sedmorice ratnih veterana starosti od 96 do 100 godina, položio venac na spomenik američkim žrtvama.

[rev_slider alias=“slider-1″][/rev_slider]

 

Nakon polaganja venca, Tramp je sa suprugom prošetao memorijalnim kompleksom i nakratko zastao pored zida na kojem su uklesana imena stradalih Amerikanaca i poruka pokolenjima „Evo cene koju smo platili za slobodu“.

U Moskvi će biti organizovano samo nadletanje aviona i helikoptera, dok će tradicionalna parada biti održana kasnije. Predsednik Vladimir Putin položiće cveće kod Večnog plamena i obratiti se naciji.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Frank-Valter Štajnmajer položiće vence na spomenik žrtvama rata i diktature u Berlinu, dok će na Brandenburškoj kapiji u Berlinu biti projektovano „Hvala vam“ upućeno savezničkim snagama.

U Parizu će biti održane ceremonije zatvorene za javnost, tokom kojih će predsednik Emanuel Makron položiti venac na Spomenik neznanom vojniku.

U Velikoj Britaniji će biti održana dva minuta ćutanja, nakon obraćanja kraljice Elizabete Druge.

Naciji će se obratiti i britanski premijer Boris Džonson, a i avioni Kraljevskih vazduhoplovnih snaga preleteće nad četiri prestonice Ujedinjenog Kraljevstva.

U Austriji će biti održana virtuelna ceremonija u znak sećanja na žrtve Drugog svetskog rata.


Pogledaj: Za ulazak u Srbiju neophodan negativan test ili karantin 14 dana

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here