Bačkopalančani među najboljima u partizanskom višeboju

1433
Slobodan Bošković, foto: Privatna arhiva

U periodu od posle završetka Drugoga svetskoga rata, pa do sredine sedamdesetih godina 20. veka, širom bivše i velike Jugoslavije, održavala su se sportska takmičenja u partizanskom višeboju.


U stvari to su bila ekipna nadmetanja u atletsko-gimnastičkoj kombinaciji, u kojima, redovno, učestvovali su i višebojci Bačke Palanke. I, ne samo da su učestvovali, nego, po nepisanom pravilu, bili su među najboljima. Od atletskih disciplina bili su zastupljeni trčanje na 100 i na 1.500 metara, skok u vis i skok u dalj, te bacanje kugle i bacanje bombe, a iz gimnastike vežbe u parteru, na razboju, na vratilu i na poligonu.

– Nastupali smo u razdoblju od 1959. do 1971. godine, a za to vreme predvodili su nas legendarni nastavnici fizičkog vaspitanja Vlastimir Vesković i Boro Karanović, koji, na žalost, nisu više među živima. – počeo je priču Slobodan Ćoba Bošković (79), koji je, inače, penzionisani nastavnik fiskulture.

U toku svih tih godina, bačkopalanački višebojci nastupali su na smotrama u : Skoplju, Karlovcu, Ohridu, Pančevu, Kraljevu, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Novom Sadu… I, u svakom tom gradu, konkurencija bila je izuzetno jaka, a borbe za odličja, u svakoj disciplini bila je krajnje neizvesna. Iz svih gradova bivše Juge stizali su veoma talentovani sportski zaljubljenici i radoholici…

– U tri navrata, u generalnom plasmanu, zauzeli smo drugo mesto. A, isto takoliko puta bili smo trećeplasirani. Ipak, najveći uspeh ostvarili smo u Ohridu 1971. godine, kada smo postali šampioni države. Pehar, zastavu i zlatne medalje uručio nam je Svetozar Vukmanović Tempo, koji bio je opunomoćenik predsednika Josipa Broza Tita. – ponosno istakao je Slobodan Bošković.

Do naslova šampiona Jugoslavije, u partizanskom višeboju, u Ohridu, stigli su: Vojislav Olja Radanović, Gojko Sarač, Milan Ćibe Kralj, Sreten Budo Torbica, Strahinja Drašković, Dušan Ćaso Knežević, Slobodan Ćoba Bošković, Boro Višekruna, Dragan Šipka, Rajko Jurić i Đuro Knežević.

– Zanimljivo, da je svaki od nas, kao dečak dospeo u Bačku Palanku, i to – kao kolonista. Od svojih malih nogu zavoleli smo sport, a zahvaljujući tome i stekli smo afirmaciju i popularnost. I, što je najvažnije, pronosili smo slavu naše Bačke Palanke, koja je, na tim takmičenjima, slovila za jedan od najmanjih jugoslovenskih gradova. Ali, ušli smo u plejadu velikana partizanskoga višeboja. – završio je svoje izlaganje Slobodan Bošković, koji se, s vremena na vreme, rado seti proteklih vremena i svojih drugova.


Pogledaj: Profesori fizičkog se usavršavali putujući po svetu

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here