Dodeljeni ključevi stanova za 16 izbegličkih porodica u Bačkoj Palanci

Ključeve je svečano uručio i ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, Ivica Dačić

5716
Foto: BAP VESTI

BAČKA PALANKA: U Bačkoj Palanci su danas (29.05.), svečano uručeni ključevi za 16 stanova namenjeni izbegličkim porodicama iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske koje imaju prebivalište na teritoriji opštine Bačka Palanka. 


Korisnicima su ključeve podelili Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Srbije, ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, Vladimir Cucić, komesar za izbeglice i migracije Republike Srbije, Mita Lačanski, predsednik Skupštine opštine Bačka Palanka.

Pored njih, događaju su prisustvovali i Bojan Stević, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova, Duško Ćutilo, direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine, Jadranka Marić, predstavnica UNHCR-a, Dušan Kovačević, direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo jer su danas dodeljeni ključevi „našim sunarodnicima koji su usled ratnih zbivanja devedesetih godina prošlog veka morali da izbegnu sa prostora bivše Jugoslavije da bi spasili svoje i živote svojih porodica“.

„Za 16 porodica današnji dan predstavlja novu etapu u njihovim životima, dan kada će dobiti svoj novi dom“, rekao je predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica, Ivica Dačić.

Dačić je ocenio Regionalni stambeni program kao program uspešne saradnje sa zemljama u okruženju koja ima najveću potporu u Evropskoj uniji kao najvećem donatoru.

„Ovaj program ima za cilj da ravnopravno pomogne svima koji su ostali bez svojih domova na prostoru bivše Jugoslavije. Stanovi u Bačkoj Palanci koje smo danas dodelili deo su Potprojekta 5 čija ukupna vrednost iznosi 52 miliona evra. Vlada Srbije će nastaviti sa zbrinjavanjem izbeglih i prognanih lica, a vama koji ste danas dobili stan želim da više nikad ne morate da se selite“, dodao je Dačić.

[rev_slider alias=“webmarketing“][/rev_slider]

 

Jedna od korisnica, Jelena Knežević iz Bačke Palanke zahvalila se u ime svih porodica koje su danas dobile ključeve stanova i prisetila se ratnih godina i svega što je, kao četvorogodišnje dete preživela sa svojom porodicom.

„Imala sam četiri godine kada sam izbegla sa majkom, bratom i sestrom iz Drvara 1995. godine. Otac je poginuo 1992. godine i od tada smo nas četvoro u stalnoj brizi. Majka nas je odgajala i brinula o nama. Sada smo odrasli ljudi i ovaj stan u koji se danas useljavamo, mnogo nam znači“, ispričala je Jelena.

Nakon podele ključeva, prisutni su obišli stan porodice Puzigaća, a ispred zgrade simbolično je posađen božur.

Pogledaj: Potpisani ugovori o zakupu stanova za 16 izbegličkih porodica u Bačkoj Palanci

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here