Trener reprezentacije Miroslav Rodić: Struka u problemu

773

Izlazak na vodu obradovao je kajakaše širom Srbije. Radi se u gotovo svim klubovima, u pogonu su i reprezentativci.

I dok se takmičari raduju povratku u redovni ritam, struka je na „mukama“.

[rev_slider alias=“norland-novi-„][/rev_slider]

 

– Čini se da nam posle koronavirusa ne predstoji borba za zadržavanje dece u kajaku već trenera. Generalno, struka nam je ponižena, ljudi masovno zbog malih plata odlaze u inostranstvo. Treba da se nađe način da se sačuvaju – zabrinut je Miroslav Rodić, trener u reprezentaciji Srbije, jedan od najiskusnijih kajakaških stručnjaka u našoj zemlji i tvorac brojnih osvajača medalja na najvećim međunardonim takmičenjima.

Pandemija koronavirusa je donela nove muke. Rodić kao predsednik Tarketa, godinama unazad jednog od najtrofejnijih klubova u srpskom kajaku, mora da se bavi i operativnim poslovima.

– Najveći problem je novac. Izgubili smo kontakte sa sponzorima. Nama je svaki dinar zlatan. Polovinu budžeta dobijamo od grada. Za drugu polovinu je grčevita borba.

Izdaci su veliki.

– Nije mala stvar kada u klubu imate olimpijce, osvajače medalja sa olimpijskih igara, svetskih i evropskih šampionata. Uz to, treba nabaviti opremu, zadržati trenere…

Jedino o čemu u Bačkoj Palanci ne treba da brinu je masovnost.

– Imamo tradiciju, mnogo dečaka i devojčica se odlučuje za kajak. I to je pozitivno. Važno pitanje je ko će da radi sa tom decom. Ne mogu roditelji baš bilo kome da povere decu. Ponavljam, kadrovi su izuzetno važni i mislim da bi savez mogao na neki način da pomogne da se sačuvaju treneri u klubovima.

Promena stručnog štaba reprezentacije na kraju prošle sezone donela je trend obilaska klubova. Aktuelna situacija je usporila realizaciju plana koji je odmah po ukidanju vanrednog stanja nastavljen.

– Iz perspektive predsednika kluba mogu da kažem da je to jako dobar potez selektora Pavla Jovanova, i kompletnog Kajakaškog saveza Srbije. Sam dolazak selektora je motiv kako za klubove, tako i za takmičare, pre svega one koji nisu u reprezentaciji ili su blizu nje. Ovo je potvrda da su svi „na oku“ – zaključio je Miroslav Rodić.

Nedavno je objavljen kalendar međunarodnih takmičenja za 2021. godinu je iznenadio iskusnog stručnjaka.

– Dva svetska kupa, evropsko prvenstvo, Olimpijske igre pa redovno svetsko prvenstvo… sve u istoj godini!? Ne znam kako su zamislili da svemu planiranom za sledeću godinu dodaju još i Igre. Mislim da je to neodrživo i da bi moglo da dođe do neke promene ili pomeranja. Uostalom, videćemo – komentariše Rodić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here