Šarčević: Odluka da se iz školskog programa izbaci Desanka Maksimović nije konačna

610

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da odluka Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja da iz trećeg razreda srednje škole isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog – čuvenu zbirku velike pesnikinje „Tražim pomilovanje“, nije konačna.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Kako je objasnio, odluka Zavoda biće upućena Nacionalnom prosvetnom savetu na dalju procenu.
Zavod je stručno telo njihove komisije kada donesu odluku dalje predlog šalju savetodavnom telu, koje mora da donese odluku o prihvatanju ili neprihvatanju. U Nacionalnom prosvetnom savetu sedi struka i stručna društva koja kada daju na usvajanje predlog, ja mogu da reagujem. Do tada je sve deo procedure„, dodao je Šarčević.
[rev_slider alias=“webmarketing“][/rev_slider]
Kako je rekao, obavešten je da se neće izbacivati ceo opus Desanke Maksimović, već da će se raspodeliti u zavisnosti od procene stručnjaka kojem uzrastu je primeraniji koji deo.
Oni moraju da obrazlože svoju odluku i da je dostave Savetu. Tada, ako bude prihvaćena, odluka se šalje ministarstvu„, ukazao je Šarčević i dodao da je tražio da mu se dostavi taj dokoment.
Bez obzira na to da li je na tu odluku savet dao saglasnost ili ne, Ministarstvo prosvete može da je usvoji.
Kako je prethodno objavio RTS, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije reformisao je program za 3. i 4. razred gimnazije, a program je potom usvojio Nacionalni prosvetni savet.
Program za 3. razred počeće da važi od septembra ove godine, a za 4. razred od iduće školske godine. Iz reformisanog programa, iz čitanki za 3. razred, isključene su pesme Desanke Maksimović iz međuratnog perioda, a iz čitanki za 4. razred, pesme iz zbirke „Tražim pomilovanje“.
Svetlanu Šeatović, upravnicu Zadužbine „Desanka Maksimović“ u autorskom tekstu za RTS navela je da to prekrajanje književne istorije i nesumnjivih vrednosti srpskog književnog kanona preko sveukupnog dela ove pesnikinje te da je „najblaže rečeno delatnost koja pogađa u samo srce našeg identiteta“.
Premijerka Srbije Ana Brnabić na svom Tviter nalogu napisala je da se Desanka Maksimović nikada neće izbaciti iz obrazovnog sistema.
Nikada se Desanka Maksimović neće izbacivati iz obrazovnog sistema Srbije. Nikada. Tačka„, napisala je Brnabić.

Možda će Vas zanimati:

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here