Bačka Palanka zabranjuje korišćenje plastičnih kesa

2225
Foto: Pixabay

BAČKA PALANKA: Po ugledu na odluke koje su doneli veći gradovi u Srbiji, i Opština Bačka Palanka je na današnjoj sednici Opštinskog veća utvrdila Predlog odluke o zabrani korišćenja plastičnih kesa na mestu prodaje roba i usluga.


Rukovodilac Odeljenja za privredu, Zoran Baćina ocenio je ovu odluku kao vrlo značajnu, a ukoliko bude izglasana na Skupštini opštine Bačka Palanka, Odluka o zabrani korišćenja plastičnih kesa počela bi da se primenjuje od 1. januara 2021. godine.

„Zasigurno će ova odluka doneti polemike među našim sugrađanima, ali ona je svakako u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine. Odluka predviđa zabranu upotrebe plastičnih kesa, osim onih koje su biorazgradive. Opština Bačka Palanka prati u korak Grad Beograd i Grad Novi Sad koji su već usvojili slične dokumente“, istakao je Baćina.

[rev_slider alias=“matis-namestaj-novooo“][/rev_slider]

 

On dodaje da su zabranom predviđene i kaznene odredbe za sve prodavce u maloprodajnim i veleprodajnim objektima kao i na pijacama.

Baćina je rekao i da plastika nije zabranjena u slučajevima kada služi kao ambalaža za navedene proizvode.

„Odavno se priča u Srbiji o zabrani upotrebe plastičnih kesa, pa ako znamo da jednoj kesi treba više od 100 godina da se razgradi, nadam se da će ova odluka zaživeti“, kaže rukovodilac Odeljenja za privredu, Zoran Baćina.


Pogledaj: Novi Sad od 1. januara 2021. zabranjuje korišćenje plastičnih kesa

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here