„Heroine Srbije“ u dvorištu biblioteke „Veljko Petrović“

Pozorišna predstava koja za cilj ima predstavljanje razvojnog puta uloge žene u društvenom životu sve do savremenog doba, biće odigrana u subotu, 13. juna u Bačkoj Palanci

1133

BAČKA PALANKA: Predstava „Heroine Srbije“ održaće se u dvorištu Narodne biblioteke ”Veljko Petrović”, u subotu 13.06. sa početkom u 20.00 časova.


Ova predstava obrađuje temu učešća žena u istorijskim događajima naše zemlje, kako u miru, tako i u ratu. Cilj ove predstave je da se podsetimo na neke od učesnica ratova u periodu Balkanskih, Prvog i Drugog svetstkog rata, kao i da predstavimo razvojni put uloge žene u društvenom životu sve do savremenog doba.

„Ono što je važno istaći, a što je i poruka ove predstave jeste da su žene danas u mnogo boljoj poziciji i da se podstaknu da reaguju u skladu sa svim mogućnostima koje su im na raspolaganju – društveni, socijalni i politički život. Rekla bih da smo tokom predstave imale odličnu saradnju, da smo se međusobno pazile i družile“, rekla je glumica Dragana Bosnić.

Ona dodaje da je posle ovakvih projekata važno prijateljstvo koje ostaje s obzirom da je sve krenulo amaterski i iz druženja.

[rev_slider alias=“lotus_centar“][/rev_slider]

 

„Premijera predstave je trebala biti ranije, ali epidemija korona virusa nas je zaustavila. Ipak, to je sve prošlo, a nakon izvođenja u subotu, nastavićemo da igramo ovu predstavu“, dodala je Dragana Bosnić.

U današnje vreme je sasvim prihvatljiva pojava da žene same biraju partnera, imaju pravo na školovanje, izabir profesije, da imaju pravo na rad, pravo da glasaju, da adekvatno budu plaćene za posao koji obavljaju i ravnopravno učestvuju u odlučivanju u političkom životu. Na mnogim pozicijama koje su bile rezervisane samo za muškarce, danas su prisutne žene.


Pogledaj: Glumci oduševili publiku


Nije uvek bilo tako. Naše prabake, bake i majke, živele su u okolnostima u kojima su svoje talente morale podrediti tadašnjem poimanju života. Danas, žene imaju mogućnost da te svoje talente umnožavaju delujući u svim sferama društva, za opšte dobro, dobro porodice, i da na taj način budu primer za svestrane ličnosti koje su sposobne i da vode domaćinstvo, imaju svoju profesiju, doprinose i porodici i društvu.

Ova predstava je mali podsetnik na heroine koje su bile pioniri u pomeranju granica u učestvovanju žena u svim segmentima društvene zajednice, ali i poruka za današnje žene – da se ne odričemo mogućnosti koje su nam u današnje vreme dostupne.

[rev_slider alias=“belotehna-nova“][/rev_slider]

 

Ulaz na prestavu je slobodan.

U predstavi igraju:

Dragana Marjanović – Čučuk Stana
Spomenka Rokvić – Sofija Jovanović
Maja Kojić – Flora Sends
Dragana Bosnić – Milunka Savić
Nikolina Vuletić – Partizanka
Marija Rodić – Narator

Režija – Dragana Bosnić

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here