Neobični muzeji u Vojvodini: Da li ste čuli za njih?

675
foto: autoslavija, Vojvodina online i muzej hleba

Kada pomenemo muzeje, obično pomislimo na one poput Luvra, Gugenhajma ili našeg Narodnog muzeja, ali i Vojvodina krije neke neobične muzeje. Evo samo nekih primera – Muzej hleba i Muzej traktora.

Srpski muzej hleba Jeremija – Pećinci

Muzej Hleba u sremskom mestu Pećinci nastao je 1995. godine kao rezulatat sakupljanja i istraživanja slikara Jeremije, piše portal NS uživo.

[rev_slider alias=“delicija“][/rev_slider]

 

On je, putujući kroz Srbiju da bi slikao, usput sakupljao predmete i oruđe, ali je i zapisivao priče i predanja iz svih krajeva naše zemlji. Devedesetih godina prošlog veka sagradio je sadašnji muzej i predstavio ga javnosti. Na oko 1200 kvadrata smešteno je oko 2000 predmeta i umetnina.

Osnovna koncepcija muzejske postavke ima za cilj da pokaže put zrna pšenice od zemlje, preko hleba, do neba, korespondirajući tako sa ciklusima Jeremijinih slika „Zemlja“, „Hleb“ i „Nebo“.

View this post on Instagram

#pecinci #muzejhleba #izlet #gastrotourserbia

A post shared by gastrotourserbia (@gastrotourserbia) on

Pomoću izloženih predmeta ispričana je priča o hlebu i načinu na koji se on dobijao u Srbiji nekada, o njegovom značaju i simbolici ali i o ljudima, običajima, načinu života u prošlosti.

Specifičnost postavke ogleda se i u samom načinu prezentacije predmeta. Predmete je moguće direktno dodirnuti, a određen broj predmeta postavljen je tako da se njihovo funkcionisanje može demonstrirati.

„Kroz demonstracije, predmetima se, bar na trenutak, vraća njihova nekadašnja funkcija a posetiocima se, uz zaglušujući zvuk ručne vršalice, krunjača i žrvnja koji melje, nudi autentičan doživljaj”, navedeno je na sajtu muzeja.

Tri dela muzeja i mala crkva

U Etnografskom delu se nalaze predmeti za obradu zemlje, potom predmeti za preradu pšenice kao i peći za hleb i pribor za pripremu hrane. Arheološki deo sadrži predmete i iskopine iz antičkog doba i praistorije. Umetnički deo je obogaćen Jereminijim slikama.

U okviru kompleksa nalazi se i crkva posvećena srpskoj slavi, čiju je izgradnju takođe finansirao Jeremija.

View this post on Instagram

#muzejhleba#visit#pećinci#serbia#gastrotourserbia

A post shared by Biljana Antić (@antic.biljana) on

Muzej traktora Žeravica – Novo Miloševo

U vlasništvu porodice Žeravica, koja je u svom Novom Miloševu veoma cenjena i poštovana, nalazi se prava vremenska kapsula.

Premda muzej nosi ime Muzej traktora, njegova je ponuda mnogo raznovrsnija, pa tamo možete naići na stare radio-aparate, gramofone, posuđe, dečja kolica, igračke…

Milivoje Žeravica, koji je tada bio u svojim četrdesetim godinama, došao je na ideju da kupi stari traktor kakav je posedovao njegov otac Milorad. Raspitujući se, Milivoje je čuo da takav traktor postoji u Kragujevcu, pa se zaputio tamo da to i proveri. Bio je to traktor Fordson 10-20 HP iz 1924. godine

Milivoje ne samo da je našao traktor koji je tražio, već je zatekao nekoliko sličnih traktora iz tog vremena. Tog momenta odlučio je da ih sve otkupi i tako je nastala prva postavka.

View this post on Instagram

Svi u muzEj! #muzejzeravica #zeravica #novomilosevo

A post shared by Muzej Žeravica (@muzejzeravica) on

Traktori su prvih dvadesetak godina stajali u šupi, ali je u međuvremenu Milivojev sin Čedomir počeo da obogaćuje kolekciju novim primercima, a eksponati su javnosti izloženi 1991. godine, kada je napravljen specijalni kompleks muzeja.

U narednim decenijama kolekcija je znatno obogaćena raznim starinama. Milivoje je preminuo 2009. godine, a sin Čedomir je nastavio da vodi muzej. Centralno mesto u kolekciji zauzima najstariji sačuvani traktor u Srbiji i široj regiji, američke firme „Hart-Parr 30“ iz 1920. godine.

Pored traktora, muzej sadrži deo etno-postavke, sa predmetima starih zanata, kao i veću kolekciju starih radio i fotografskih aparata, ali i nekoliko starovremenskih automobila.

View this post on Instagram

Svi u muzEj! #muzejzeravica #zeravica #novomilosevo

A post shared by Muzej Žeravica (@muzejzeravica) on


Možda će Vas zanimati:

Na Vidovdan počinje snimanje filma o herojima sa Košara

„Ipak je skromnost vrlina!“

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here