Oboleli od melanoma traže ukidanje solarijuma

315

Udruženje obolelih od melanoma (UPOOM) pokrenulo je peticiju s ciljem da se u Srbiji ukinu solarijumi i time najavilo akcije kojima će obeležiti mesec borbe protiv melanoma u pet gradova Srbije.


Ovo udruženje, ali i mnogi dermatolozi, ukazivali su i ranije na štetnost sunčanja, naročito u solarijumima i uspeli da se izbore da u našoj zemlji maloletnim osobama odlazak u solarijum bude zabranjen, a da odrasli moraju da pročitaju o rizicima i potpišu da to rade na sopstvenu odgovornost.

Lečenje u Srbiji jeste bolje nego što je bilo ranije, sve više građana zakazuje preventivne preglede, ali je taj napredak spor.

 

Veoma je važno bolest otkriti na vreme, jer je lečenje kraće, manje je neželjenih efekata, pacijenti žive duže i kvalitetnije, vraćaju se svojim svakodnevnim aktivnostima.

Prof. dr Lidija Kandolf Sekulović, načelnica Klinike za kožne i polne bolesti VMA i članica savetodavnog odbora UPOOM, prof. dr Željko Mijušković sa VMA i prof. dr Danica Tiodorović iz KBC Niš istakli su da je neophodno i dalje ukazivati na važnost preventivnih pregleda i o tome edukovati podjednako i građane i dermatologe, kao i stalno tražiti načine da se pacijentima omoguće što jednostavnije procedure zakazivanja pregleda, a ukoliko se pokaže da imaju melanom, da im se obezbede inovativne terapije.


Pogledaj: U solarijum ovog leta samo sa potpisanim pristankom


Udruženje nastavlja i da apeluje na odgovorne da omoguće pacijentima koji se leče na VMA da tu i primaju terapiju, bore se da pacijentima budu dostupne inovativne terapije, ali i preventivne, jer to skraćuje period lečenja i može da spreči da pacijent dobije metastatski melanom, rekao je predsednik Udruženja Savo Pilipović.

Obeležavajući mesec borbe protiv melanoma, UPOOM je organizovao izložbe fotografija pod nazivom „Tamna strana sunca“ koje će biti otvorene u Novom Sadu, Valjevu, Zemunu i Nišu od 13. juna do 2. jula.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here