Kako je Ajs Kjub našao fotografiju partizanke Lepe Radić

1309
Foto: Twitter

Američki reper Ajs Kjub je na društvenim mrežama objavio fotografiju vešanja sedamnaestogodišnje partizanke Lepe Radić koju su Nemci pogubili 1943. godine u Bosanskoj Krupi, a koja je 1951. proglašena za Narodnog heroja.


Ajs Kjub poznat kao jedan od najvećih boraca za građanska prava, na društvenim mrežama svakodnevno objavljuje dešavanja o nemirima i protestima u Americi, te se pretpostavlja da je i fotografija vešanja mlade partizanke Lepe Radić, koja se borila za slobodu, objavljena u tom kontekstu.

Kjub nije dodao nikakav opis uz fotografiju, ali su njegovi pratioci odmah u komentarima požurili da objasne ko je devojka na fotografiji i kakva je pozadina ovog događaja.

Ispod fotografije, koju je slavni reper objavio, može se pročitati veliki broj komentara u kojima se čak i citiraju njene poslednje reči, a među komentarima su se našle i izjave „Jugoslavija! Ona je heroj“, „Smrt fašizmu, sloboda narodu“, „Kraljica“…

[rev_slider alias=“lela_koz_salon-„][/rev_slider]

 

Ko je bila Lepa Radić

Fotografije vešanja Lepe Radić pronađene su maja 1945. kod jednog poginulog nemačkog vojnika prilikom oslobođenja Zagreba. U početku se nije znao identitet obešene partizanke, a kako je fotografija bila umnožena i podeljena muzejima, Lepu je na fotografiji, prilikom posete Muzeju revolucije u Mostaru, prepoznao jedan njen rođak.

Rođena je 19. decembra 1925. godine u selu Gašnici, kod Bosanske Gradiške. Bila je drugo od ukupno troje dece siromašnog zemljoradnika Svetozara Svete Radića. Kako je porodica bila isuviše siromašna, roditelji su Lepu i njenu godinu dana stariju sestru Daru poslao kod svojih roditelja u selo Bistricu.

Preko strica Vladete, posle okupacije Jugoslavije 1941. Lepa se uključila u pripreme oružanog ustanka na Kozari. U leto iste godine u partizane su otišli četiri člana njene porodice – otac, stričevi i strina. Zajedno sa preostalim članovima porodice, početkom decembra Lepa je uhapšena i sprovedena u Gradišku. Nakon dvadesetak dana, puštena je na slobodu i tada je otišla u partizane.

Stupila je u Drugi krajiški partizanski odred, pod komandom doktora Mladena Stojanovića Kada je u leto 1942. godine počela bitka na Kozari, Lepa je sa jednim bataljonom uspela da se izvuče iz obruča, ali su joj u toj ofanzivi poginuli otac i stric, a jedan brat je odveden u Jasenovac, odakle si nikada nije vratio.

Krajem januara 1943. godine otpočela je Četvrta neprijateljska ofanziva, a Lepa je učestvovala u evakuaciji stanovništva i ranjenika i prihvatanju izbeglica koje su dolazile sa Banije i Korduna. Zajedno sa velikim zbegom naroda, početkom februara 1943. bila je zarobljena na Grmeču i sprovedena u Bosansku Krupu, gde su je Nemci obesili.

Priča se da je ispod vešala prkosno uzviknula „Živeli partizani! Živela Crvena armija!“.

Za narodnog heroja proglašena je 20. decembra 1951. godine.

[rev_slider alias=“norland-novi-„][/rev_slider]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here