M. P. (53) iz Obrovca i M. Đ. (73) iz Tovariševa oslobođeni za zloupotrebu kartica zbog zastare

3894
Foto: Dnevnik.rs

Nakon što je glavni pretres u Višem Sudu u Novom Sadu počeo iznova zbog promene postupajućeg sudije – predsednika veća u postupku prema Milanu Pajčinu (53) iz Obrovca i Milovanu Đuranu (73) iz Tovariševa, kojima je optužnica izmenjena na delo poreske utaje, postupajuća sudiji je, s obzirom na to da se okrivljeni terete za delo počinjeno pre 12 godina i na zaprećenu kaznu, konstatovala da je apsolutna zastarelost krivičnog gonjenja nastupila još 2018. godine.

[rev_slider alias=“euro-af-salon-namestaja“][/rev_slider]

 

– Okrivljenom Milanu Pajčinu, koji je doveden na suđenje iz Okružnog zatvora, ukinut je pritvor – saopštila je juče za „Dnevnik” portparolka Višeg suda Jelena Ostojin.

Novo suđenje je počelo prekjuče, čitanjem optužnice Osnovnog javnog tužilaštva u Bačkoj Palanci, koja je prihvaćena od novosadskog Višeg javnog tužilaštva pretprošle godine. Na optužnicu su se izjasnili optuženi, kao i zamenik VJT-a u Novom Sadu i branioci okrivljenih.

Nakon toga je pred sudijom Natašom Vojnović počeo dokazni postupak iznošenjem odbrane okrivljenih, koji su izjavili da ostaju kod odbrane koju su izneli tokom postupka, a zatim je zamenik VJT-a u Novom Sadu izjavio da, po svim utvrđenim činjenicama u tom postupku, a posebno uvažavajući nalaz i mišljenje veštaka ekonomsko-finansijske struke, te podatke do kojih je VJT došao nakon izvršenog uvida u predmet Osnovnog suda u Somboru, učinjena izmena optužnice OJT-a u Bačkoj Palanci, i to „kako u odnosu na činjenični opis radnji izvršenja krivičnog dela, tako i u odnosu na pravnu kvalifikaciju krivičnog dela za koje se terete obojica okrivljenih”.

Podsetimo, okrivljeni su se teretili za krivično delo falsifikovanja i zlopupotrebe platnih kartica, počinjeno pre pre više od decenije, kada je saslušano desetak svedoka.

[rev_slider alias=“prvi_test_slajder“][/rev_slider]

 

Tim slučajem se bavio Osnovni sud u Bačkoj Palanci, ali je zbog reorganizacije nadležnosti, pripremno ročište održano tek pre dve i po godine u novosadskom Višem sudu pred većem kojem je predsedavao drugi sudija.

Dvojica okrivljenih su se branila sa slobode, a trećeoptuženi u tom predmetu je u međuvremenu preminuo.

Po navodima početne optužnice, od 6. do 12. maja 2008. godine okrivljeni su, svesni svog dela, hteli njegovo izvršenje, neovlašćeno upotrebili tuđu „korporativnu” karticu (AD Industrija mleka i mlečnih proizvoda „Imlek” iz Beograda), izdatu od „Lukoil–Beopetrola”. Trećeokrivljeni je, po navodima optužnog akta, od nepoznate osobe nabavio spornu karticu te je potom zajedno i po prethodnom dogovoru s dvojicom optuženih, na benzinskim stanicma „Lukoil” u Baču, Bačkom Petrovcu, Bačkom Brestovcu, Gložanu i Ruskom Krsturu, neovlašćeno upotrebio platnu karticu provlačenjem kroz odgovarajuće uređaje, terminale za identifikaciju.


Možda će Vas zanimati:

Tuča tinejžera u Bačkoj Palanci završila ubodnim ranama


Trećeokrivljeni je, navodno, uzimao sebi 50 dinara po litri goriva, a okrivljeni Milan Pajčin i Milovan Đuran iznos od 15 dinara po litri koji su međusobno podelili, te tako oštetili AD „Imlek“ za preko 3.100.000 dinara, pisalo je u prvom optužnom aktu

Oni su, po toj optužnici, preuzeli 36.430 litara goriva oznake D-2, koje su prodali pojedincima po 35 dinara litar, a dobijeni novac su delili.

Trećeokrivljeni je, navodno, uzimao sebi 50 dinara po litru goriva, a okrivljeni Milan Pajčin i Milovan Đuran 15 dinara po litru, što su međusobno podelili, te tako oštetili AD „Imlek” za više od 3.100.000 dinara, pisalo je u prvom optužnom aktu.

Većina svedoka – radnika s benzinskih pumpi, vozača i kupaca – koji su su svojevremeno saslušani, nije mogla da se priseti detalja iz pomenutog perioda, ali su neki kupci izjavili da su kupovali gorivo pet do deset odsto jeftinije od tržišne cene i mahom ostali pri izjavama koje su ranije dali u postupku.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here