Zašto je maska postala obavezan komad u vašem garderoberu

336
Foto: Pixabay

Pandemija korona virusom još uvek nije gotova, iako su se naši životi vratili u normalu. U skladu sa tim, od velike je važnosti prilagoditi način na koji se ponašamo, oblačimo i radimo realnoj zdravstvenoj pretnji koja vreba.


Higijenske navike poput što češćeg pranja ruku i izbegavanja da dodirujemo lice se podrazumevaju. Ali kada su u pitanju svakodnevne interakcije sa drugim ljudima – one nisu dovoljne.

Zbog toga je važno slediti sve preporuke stručnjaka i zaštititi ljude oko sebe nošenjem maske. Evo zašto je ovaj neočekivani komad postao sastavni deo svakog garderobera 2020. godine i kako ga nositi.

Počeci nošenja maske

Maska je obavezan aksesoar lekara, hirurga i medicinskog osoblja, a pojavljuje se i u uniformama nekih drugih zanimanja – gde god da je neophodno sprečiti udisanje nečeg štetnog i zaštititi pacijente i druge ljude. Ipak, ona se kao odevni komad profilisala još tokom srednjovekovne pandemije kugom.

[rev_slider alias=“lela_koz_salon-„][/rev_slider]

 

U ređim ili češćim vremenskim intervalima vraćala se sa povratkom zdravstvenih pretnji poput pandemija ili prateći sve veće zagađenje vazduha. Na dalekom istoku je od dvehiljaditih i epidemije SARS-a ona postala svakodnevni komad, koji smo obično viđali na turistima iz Azije. Danas, sa širenjem pandemije korona virusa maska postaje obavezan aksesoar i na evropskom tlu.

Kako je modna industrija prihvatila maske

Modna industrija i pored pompe i elegancije koja je u nju utkana spada u najpragmatičnije industrije koje zapravo samo slede potrebe tržišta. Zbog toga ne čudi što su se i najveći svetski brendovi odazvali na rastuću zdravstvenu potrebu nošenja maski i kreirali svoje linije. Pojedini brendovi “uleteli” su tamo gde je pomoć bila najneophodnija i šili i poklanjali maske medicinskom osoblju.

Sada, kada se situacija normalizuje, modna industrija ulaže kreativne napore da maska postane sastavni deo garderobera u korist svih. Zbog toga na tržištu možemo pronaći zaštitne maske sa najrazličitijim printovima, u svim bojama i od različitih materijala.

Cene variraju u zavisnosti od brenda ili modela, ali ono što je sigurno je da nikad nije bilo  lakše inkorporirati masku u svoj svakodnevni autfit.

Kako prilagoditi masku svom odevnom stilu

Brojni primeri sa javne scene pokazuju nam da su i poznate ličnosti brzo usvojile ovaj trend. Neki, poput Kim Kardašijan su čak pokrenuli sopstvene linije maski za lice, i sudeći prema statistikama, ovakve linije se u proteklim mesecima prodaju u rekordnom roku.

Poznate ličnosti pa čak i one sa političke scene poput predsednice Slovačke Zuzane Čaputove nameću nedvosmislen trend savršenog uklapanja boje maske sa odevnom kombinacijom. Sa druge strane, neki modni influenseri koriste masku da postignu “kolor blok” – birajući maske koje se bojom drastično razlikuju od autfita, čime se postiže dramatičan efekat.

Treća modna struja zagovara maske sa printom, koje mogu biti zabavne, iskazivati stav (ovaj trend posebno je popularan na aktuelnim protestima protiv rasizma u SAD) ili doprineti opštem stilu na elegantan način.

Pravila kod nošenja maske

I ako masku prihvatimo kao trend, ne smemo zanemariti njenu praktičnu i zdravstvenu  svrhu. Zbog toga je masku potrebno menjati na svaka 4 sata, a posle korišćenja prati na visokoj temperaturi. Neki preporučuju čak 90 stepeni za temperaturu pranja. Pored višekratnih maski, postoje i one jednokratne, ali na taj način svakodnevnim nošenjem  produkujemo veliku količinu teško razgradivog medicinskog otpada koji zagađuje okolinu – stoga su višekratne maske bolje rešenje ako razmišljamo i o posledicama po prirodu.

[rev_slider alias=“lotus_centar“][/rev_slider]

 

Sada kada smo razotkrili korene nošenja maske i prihvatili neophodnost i korist od njenog nošenja možemo pristupiti odabiru baš onog stila maski koji najviše odgovara našim životnim navikama ali i odevnim kombinacijama koje imamo. Ovo je modni trend koji u sebi nosi utkanu odgovornost prema sebi i drugima, tako da ga i oni neskloni trendovima moraju prihvatiti kao nešto dobro i u skladu sa situacijom.


Pogledaj: Biti i ostati mlada – Savremene tehnike za podmlađivanje lica

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here