Noćni provod najveći izvor zaraze, razmatra se mogućnost ograničenja rada klubova

801
Foto: Pixabay, ilustracija

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević kaže da se razmatra mogućnost da se ograniči rad klubova, jer se ispostavilo da je noćni provod najveći izvor zaraze virusa korona.


Ona je navela da među obolelima od kovid 19 najviše ima mlađih odraslih osoba.

„Ono o čemu sigurno treba razmisliti i o čemu smo pričali, što će da sledi u nekom narednom periodu je da se ograniči rad klubova, da bi smanjili izlasci do jutra. Ovo je nepopularno, ali se mora. To jeste najveći rasadnik infekcije“, rekla je Kisić za TV Pink.

Ona je navela da je to sada najčešći put prenošenja infekcije i da je posebno opasno ukoliko mlađi ljudi, koji odlaze u noćni provod, žive sa hroničnim bolesnicima ili sa starijim osobama.

„Možemo da napravimo veliku tragediju u kući takvim ponašanjem“, naglasila je ona.

[rev_slider alias=“lotus_centar“][/rev_slider]

 

Upitana da li može da se desi ponovo uvođenje vanrednog stanja, ona je rekla da je ono bilo neophodno u fazi u kojoj je to urađeno, kako bi se ojačao zdravstveni sistem, a da sada nema potrebe za tim.

„Sada smo ojačali zdravstveni sistem, imamo laboratorijske i kadrovske kapacitete i nadamo se da ih nikada nećemo iskoristiti u punom obimu“, navela je ona.

Ona je još jednom ponovila da su efikasne mere – socijalna distanca, nošenje maski u zatvorenom prostoru i pranje ruku.


Povećan broj obolelih od korone u AP Vojvodini, epidemiološka situacija pod kontrolom

Na osnovu izveštaja Instituta za javno zdravlje Vojvodine, u prethodna tri dana se beleži povećanje broja obolelih od infekcije kovid 19, ali je epidemiološka situacija u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini za sada i dalje pod kontrolom.

Prethodnih nedelja kroz tiho prokužavanje populacije dnevno je evidentiran jednocifren broj novozaraženih, da bi pre tri dana broj novootkrivenih slučajeva bio 13, dan kasnije 30, dok je u sredu broj pozitivnih na virus korona bio 24.

Takođe, u Kliničkom centru Vojvodine, u odnosu na prethodne dane, povećao se broj hospitalizovanih, pa se u ovom trenutku u toj ustanovi leči 45 pacijenata, od kojih se dva pacijenta nalaze na mehaničkoj ventilaciji.

[rev_slider alias=“delicija“][/rev_slider]

 

„Pozivamo građane Vojvodine da se, kao i do sada, ponašaju odgovorno i da se striktno pridržavaju svih mera predostrožnosti i uputstava nadležnih zdravstvenih i epidemioloških stručnih službi, uz poštovanje fizičke distance, nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru, kao i upotrebu dezinfekcionih sredstava i svih mera lične higijene. Apelujemo i na zaposlene u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite da posebno obrate pažnju na sve neophodne postupke radi sprečavanja zaražavanja zasposlenih i štićenika u tim ustanovama, kao i poslodavce da i dalje primenjuju i sprovode kontrolu poštovanja mera koje su naložene, a koje se odnose na sprečavanje nekontrolisanog širenja infekcije u radnim organizacijama i kolektivima“, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.


Pogledaj: Od ponoći nove mere za ulazak u Hrvatsku, spremite se za karantin

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here